Virškinimo funkcija


Biologijos konspektas. Virškinimo funkcijos. Bendra virškinimo vyksmų charakteristika. Virškinimas burnoje. Refleksinis seilių išsiskyrimas. Rijimas. Virškinimas skrandyje. Skrandžio sulčių išsiskyrimo mechanizmas. Refleksinis skrandžio sulčių išsiskyrimas. Cheminiai sukėlėjai. Slopinantis poveikis skrandžio liaukoms. Virškinimas dvylikapirštėje žarnoje. Kasos funkcija. Kasos sulčių išsiskyrimo mechanizmas. Neurohumoralinis kasos sulčių išsiskyrimo mechanizmas. Tulžis. Tulžies reikšmė virškinimui. Tulžies susidarymas ir išskyrimas. Rezorbcija. Virškinimas plonojoje žarnoje. Kepenų funkcijos reikšme organizmui. Virškinimas storojoje žarnoje. Išmatų susidarymas. Defekacija. Virškinimo ypatumai raumeninės veiklos metu.


Žmogaus organizmo normaliai egzistencijai ir funkcionavimui būtina iš aplinkos gauti maisto medžiagas. Organizmo gyvybiniams vyksmams yra būtini baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės druskos, vanduo, vitaminai, kurie būtini organizmo homeostazės išsaugojimui, organizmo plastinių ir energetinių poreikių atgavimui. Visos šios medžiagos negali rezorbuotis į organizmo skysčius tokiam pavidale, kokios vartojamos maistui. Tik vanduo ir mineralinės druskos rezorbuojami tokie, kokie patenka.

Tačiau baltymai, angliavandeniai, riebalai virškinamajame trakte pakinta ir fiziškai ir chemiškai.

Virškinimo funkcija. (2015 m. Sausio 21 d.). http://www.mokslobaze.lt/virskinimo-funkcija.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 05:15