Želatinos brinkimo laipsnio priklausomybė nuo tirpalo ph


Chemijos laboratorinis darbas. Želatinos brinkimo laipsnio priklausomybė nuo tirpalo ph. Darbo tikslas. Nustatyti želatinos izoelektrinių tašką matuojant jos brinkimo laipsnio priklausomybę nuo tirpalo pH. Teorinė dalis. Eksperimentinė dalis. Darbo eiga. Išvada. Želatinos tirpalo klampos priklausomybė nuo ph. Darbo tikslas. Nustatyti želatinos tirpalo izoelektrinį tašką matuojant klampos priklausomybę nuo tirpalo pH.


TEORINĖ DALIS. SMJ tirpalus , kaip ir mažamolekulinių medžiagų tirpalus , galima suskirstyti į neelektrolitus ir elektrolitus. Pirmajai grupei priskiriami tokie SMJ , kurie neturi joninių grupių. Tai natūralus ir sintetinis kaučiukas, polietilenas, poliamidai ir t.t. Visgi yra ir daug natūralių ir sintetinių polimerų , kurie turi jonines grupes (karboksilo, sulfatų, fosfatų, hidroksilo, poliamido ir kt.) ir vadinami stambiamolekuliniais elektrolitais arba polielektrolitais. Polielektrolitai vandenyje ir kituose poliniuose tirpikliuose disocijuoja į jonus. Amfoterinių polielektrolitų grupių disociacijos laipsnis priklauso nuo jų prigimties, pH ir joninės tirpalo sudėties.

Didėjant disociacijos laipsniui didėja ir vienodai įkrautų makromolekulių grupių (vienodo ženklo) elektrostatinės atostūmos jėgos, o tai kardinaliai pakeičia jų konformaciją tirpale: susisukę į kamuoliuką grandys tiesinasi ir stengiasi tapti artimos linijinei (siūlo) formai. Todėl padidėja molekulės ir labai pasikeičia tirpalo fizikinės – cheminės savybės: padidėja klampa, brinkimo laipsnis, pakinta išsklaidytos šviesos intensyvumas. Mažėjant disociacijos laipsniui (kai teigiamų ir neigiamų krūvių skaičius baigia susilyginti ir elektrokinetinis potencialas artėja prie nulio), atvirkščiai, molekulės susisuka ir įgauna konformaciją su didžiausia entropės verte sistemoje. Jei palaikytume tirpalo pH pastovų, tai dėl polinių grupių jonizuotos dalies elektrostatinės sąveikos ir dėl šiluminio judėjimo nusistotų tam tikra molekulių konformacija. Ši pusiausviroji būklė priklauso nuo polijono krūvio dydžio, tirpalo sudėties, temperatūros.

Želatinos brinkimo laipsnio priklausomybė nuo tirpalo ph. (2014 m. Gruodžio 05 d.). http://www.mokslobaze.lt/zelatinos-brinkimo-laipsnio-priklausomybe-nuo-tirpalo-ph.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 19:48