Žmogbeždžionių įvairovė ir paplitimas


Žmoginė beždžionė. Afrikos zmogbezdzione. Žmoginės beždžionės. Zmogbezdzioniu rusys. Nedidele ilgaranke zmogine bezdzione. Ilgaranke zmogine bezdzione. Ilgaranke zmogbezdzione. Nedidele ilgaranke zmogine. Azijos zmogine bezdzione. Zmogbezdzione.

Biologijos referatas. Žmogbeždžionių įvairovė ir paplitimas. Įvadas. Žmogbeždžionių klasifikacija. Paplitimas ir biotopas. Šeima Hylobatidae. Šeima Hominidae. Gibonų paplitimas. Hominidų paplitimas. Išvados. Literatūros sąrašas.


Manoma, kad žmoginės beždžionės atsirado apytiksliai prieš 23 mln. Metų. Tobuliausi primatai tai antropoidai (antropoidea). Ši grupė apima žemesniąsias beždžiones, žmogines beždžiones ir hominidus, arba žmones. Daugeliui būdinga sudėtingas visuomeninis gyvenimas, kai individai gyvena šeimomis ir ilgai rūpinasi jaunais palikuonimis. Šių primatų tarpusavio bendravimo lygis gana aukštas. Žmonės kartu su žmoginėmis beždžionėmis priklauso hominidams.

Nustatyta, kad šimpanzės ir bonobos lyginant su žmogumi yra tarpusavy genetiškai labai panašios, net 98,77 % žmogaus genomas identiškas šimpanzių genomui. (http://anthro. Palomar. Edu/primate/prim. Htm).

Genetiniai tyrimai rodo, kad žmonių ir tikrųjų žmoginių beždžionių evoliucijos šakos išsiskyrė maždaug prieš mln. Metų, bet paleontologams sunkiai sekėsi ieškoti šiuolaikinių afrikos tikrųjų žmoginių beždžionių protėvių iškasenų. Tačiau europoje ir azijoje buvo rasta daug didžiųjų žmoginių beždžionių iškasenų, kurių kai kurios turi tam tikrų panašumų su šiuolaikinėmis afrikos žmoginėmis beždžionišskyrus žmones, kurie gyvena visame pasaulyje, žmoginės beždžionės paplitusios afrikos ir azijos srityse. Afrikoje daugiau rūšių yra regionuose piečiau sacharos. Tuo tarpu kiti primatai yra sutinkami ir amerikoje nuo pietinės meksikos iki šiaurinės argentinos, tačiau jų gibonai (hylobatidae) - tai pietų azijos, medžiuose gyvenančių primatų (primates) šeima. Nedidelės, lieknu liemeniu ilgarankės beždžionės, turinčios mažas sėdimąsias trynes. Labai vikrūs laipiotojai, kabinasi už medžių šakų tik rankomis. Įsisiūbavę toli nušoka. Žeme juda dviem kojomis, o rankomis palaiko tik pusiausvyrą. Kūno masė – 4-8 kg. Stovėdami gibonai rankomis beveik siekia žemę. Gyvena poromis arba nedidelėmis grupelėmis. Dauguma laikosi aukštai medžiuose ir vengia nulipti ant žemės.

Didėjant žmonių populiacijai, plečiantis žemės ūkiui ir miškininkystei, pietryčių azijoje sparčiai naikinamos natūralios buveinės, tai daro neigiamą įtaką gibonų populiacijai. Gibonai yra paplitę pietryčių azijos tropiniuose ir subtropiniuose atogrąžų miškuose. Aptinkami nedidelėse populiacijose kinijoje, laose, vietname, kambodžoje, tailande, bangladeše, hominidai – tai stambūs primatai, be sėdimųjų trynių. Visi šios šeimos atstovai ypatingi tuo, kad geba naudoti primityvius įrankius (akmenis, lazdas) ir net moka juos patobulinti. Tarpusavyje bendrauja, garsų ir gestų, veido mimikos pagalba. Gyvena grupėmis. Sveria nuo 31 kg iki 175 kg.

  • Biologija Referatai
  • 2010 m.
  • 10 puslapių (991 žodis)
  • Universitetas
  • Biologijos referatai
  • Microsoft Word 338 KB
  • Žmogbeždžionių įvairovė ir paplitimas
    8 - 1 balsai (-ų)
Žmogbeždžionių įvairovė ir paplitimas. (2010 m. Kovo 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/zmogbezdzioniu-ivairove-ir-paplitimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 01:20