Žuvies gaminiai


Kulinarijos skaidrės.

Žuvies pusgaminiai. Pusgaminiai virimui. Pusgaminiai šutinimui. Pusgaminiai kepimui su riebalais. Pusgaminiai kepimui riebaluose“. Žuvis fri. Žuvis tešloje. Maltinukai. Leistinukų masė. Žuvies įdarymas“. Žuvies įdarymas. Įdaryta lydeka. Įdarytas sterkas. Įdaryti žuvies gabalai. Žuvies atliekų panaudojimas “. Žuvų atliekų panaudojimas. Žuvies produktų ir pusgaminių laikymas “. Žuvies produktų ir pusgaminių laikymas. Leistinas žuvies ir pusgaminių saugojimo laikas.


Marijampolės profesinio rengimo centras. Vilkaviškio skyrius Vg15v mokinės Akvilės Dabrilaitės.

Iš išdarinėtos žuvies gaminami įvairūs pusgaminiai: virti, šutinti, kepti su riebalais, riebaluose (fritiūroje), žarijų kaitroje (ant grotelių arba iešmo).

Mažų žuvų, kurios bus verdamos, galima visai nepjaustyti. Didesnės pjaustomos porcijiniais gabalais arba po du tris gabalus porcijai. Pjaustoma nuo galvos skersai, stačiu kampu. Taip pjaunant, būna mažas pjūvio paviršius, ir verdant išteka mažiau maistingųjų medžiagų. Virti skirtos žuvies nugarinė gali būti su kaulais arba be kaulų, bet visada – su oda, kad neištekėtų maistingos medžiagos ir gabalai mažiau suirtų. Vaikams žuvis verdama be kaulų. Oda keliose vietose įpjaunama, kad virdami žuvies gabalai nepakeistų formos.

Mažos (iki 200 g.) žuvys kepamos nepjaustytos, su galvomis. Didesnės kepamos supjaustytos ir be galvų. Žuvies nugarinė kepama su kaulais ir be kaulų, bet būtinai - su oda. Nugarinė be kaulų ir odos su riebalais kepama retai, nes suyra. Tik bežvynės žuvys, kurių oda stora, kepamos nuluptos. Stuburą, ypač stambesnių žuvų, reikia išimti. Kepimui žuvis pjaustoma skersai, peilis laikomas 30-450 kampu. Tada žuvies gabalai būna vienodo storio, kepami didesniu paviršiumi priglunda prie keptuvės, greičiau iškepa ir vienodžiau apkepa.

Supjaustyta žuvis apibarstoma druska, maltais pipirais ir prieš pat kepimą pavoliojama (paniruojama) kvietiniuose miltuose. Druską ir pipirus galima sumaišyti su miltais. Miltuose pavoliojama tam, kad kepant greičiau žuvis apsitrauktų plutele ir neištekėtų sultys. Tada žuvis būna sultingesnė, skanesnė ir maistingesnė.

  • Kulinarija Skaidrės
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 22 puslapiai (1146 žodžiai)
  • Kulinarijos skaidrės
  • MS PowerPoint 717 KB
  • Žuvies gaminiai
    10 - 3 balsai (-ų)
Žuvies gaminiai. (2016 m. Kovo 21 d.). http://www.mokslobaze.lt/zuvies-gaminiai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 00:28