Žuvies technologinės naujovės


Maisto technologijos savarankiškas darbas. Įvadas. Antrinės žaliavos. Antrinių žaliavų perdirbimo technologija - siloso gamyba. Menkės subproduktų panaudojimo galimybės. Fermentuoti žuvies gaminiai. Žuvies padažai. Žuvies paštetas. Išvados. Literatūra.


Antrinių žuvų žaliavų panaudojimas nėra nauja pramonės sritis. Šiaurės šalyse nemažai šių antrinių žaliavų panaudojama įvairiems tikslams (žuvų oda buvo naudojama batų gamyboje), kai kurios žuvų kūno dalys naudojamos maistui (ikrai, kepenys, žiaunų mėsa ir t.t.). Tačiau apie jų platesnį pritaikymą pradėta galvoti paskutinius dešimtmečius. Antrinių žaliavų kiekiai priklauso nuo žuvies rūšies ir kitų faktorių. Mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad vidutiniškai iš menkių file yra gaunama 2/3 antrinių žaliavų. Falch ir kt. (2006a) tyrimai parodė, kad bent keturių rūšių Gadidae šeimos žuvų, sugautų Barenco jūroje vidaus organai sudaro 12 – 15%bendros kūno masės, galvos 15 –20% ir kaulai su nuopjovomis 18 –30%. Tolesni tyrimai, atlikti su 750 žuvų, sugautų įvairiuose Europos vandenyse, parodė, kad vidaus organai sudaro 3–7% nuo kūno masės.

Žuvies technologinės naujovės. (2015 m. Gruodžio 09 d.). http://www.mokslobaze.lt/zuvies-technologines-naujoves.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 05:50