Žuvų ir jų produktų veterinarinė sanitarinė ekspertizė


Veterinarijos namų darbas.

Žuvų ir jų produktų veterinarinė sanitarinė ekspertizė. Patalogoanatominio ir bakteriologinio tyrimo rezultatai. Karpių aeromonozė , pavasarinė virusemija. Virusinės ligos upėtakių hemoraginė septicemija ir infekcinis pankreatitas bei kiti , branchiomikozė , Stafo liga. Lašišų furunkuliozė , lydekų maras , starkių opaligė. Ichtioftiriozė , ichtiobodozė , kokcidiozė , miksozomozė , girodaktiliozė , daktiliogiriozė , sangvinikolioze , diplostomoze parazitinė katarakta. Liguliozė , digramozė.


Jūrų žuvys – visą gyvenimą praleidžia Jurose ir vandenynuose (plekšės, jūrų ešerys, menkė, skumbrė tunai ir kitos. )

Nėštumas trunka apie keturis mėnesius, po to patelė pagimdo keliasdešimt visiškai susiformavusių, apie 4 cm ilgio jauniklių.

Išsiritusios lervos plaukioja vandens masėje kaip ir žuvys ir tik pasiekusios centimetro ilgį nusileidžia ant dugno.

Uotas labai primena plekšnę, tačiau yra apvalesnis, užauga net iki 16 kg.

Kitaip negu plekšnė, kuri minta smulkiais dugno bestuburiais, yra tikras plėšrūnas - suaugęs minta žuvimis.

Kaip ir plekšnė, puikiai priderina kūno spalvą prie dugno ir gali nepastebėtas laukti aukos.

Deja, uotų ištekliai pastaruoju metu yra sumažėję, nors jie yra labai vislūs - gali išneršti net iki 14 mln ikrelių.

Builis - Baltijos jūros žuvis, savo išvaizda labai primenanti padidintą gėlavandenį kūjagalvį ir užauganti iki 30–40 cm.

Turi labai plačią burną, todėl sugeba praryti savo paties dydžio žuvį.

Margi, spalvingi, ypač neršto metu. Dažniausiai gyvena akmenuotose vietose. Išnerštus tarp dumblių ikrus patelės sulipina į netaisyklingos formos kamuolius, kuriuos apie mėnesį, kol išsirita jaunikliai, saugo patinai. 

Žuvis gali būti realizuojamos gyvos ir negyvos. Negyvos žuvys realizuojamos šviežios, atšaldytos, sušaldytos, sūdytos, vytintos, džiovintos, rūkytos. Taip pat gali būti gaminami koncerva, prezervai, ikrai ir kiti produktai.

Gyvos žuvys yra vertingesnės už koncervuotas. Jos laikomas švariame 10-12 laipsnių temperatūros, aeruojamame vandenyje specialiuose narvuose ar akvarimuose. Gyvos žuvys turi būti sveikos, su žvynais, nesužeistos, švarios, natūralios spalvos, be pašalinio kvapo, normaliai plaukioti.

Žuvys atšaldomos ledu, šaltu sūrimu, ar šaldytuvo kamerose iki 5-1 laipsnių temperatūros.

Atšaldytas iki 0 laipsnių žuvį galima išlaikyti šviežią 11-12 parų.

Kuo greičiau sušaldomos tuo mažiau pakinta jų sudėtis ir stukūra, tuo mažiau skiriasi nuo švežių žuvų ir yra geresnės kokybės.

Šaldyta žuvį reikia laikyti ne didesnėje kaip – 18 laipsnių temperatūroje.

Sūdomos įvairios žuvys, tačiau geriausiai tinka silkės ir lašišos, nes pagerėja jų skonis ir maistinės savybės.

Sūdytos žuvys praranda žalios žuvies spalvą ir kvapą, pasidaro mikštos konsistencijos, skani, sultinga ir aromatinga.

Rūkant karštuoju būdu paveikiamos karščiu ir dūmais specialiose kamerose nuo 1,5 iki 5 val., esant nuo 90 iki 140 laipsnių temperatūrai. Tačiau tokios žuvys yra nepatvarios laikomos 8 laipsnių temp., ne ilgiau kaip 72 val.

Rūkant šaltuoju būdu (nuo 40 iki 140 val., nuo 20 iki 40 laipsnių temp.,) netenka dalies drėgnumo, todėl tokias žuvis, kai yra 0 – 5 laipsnių temperatūra ir 78 – 80 % oro dr4gnumas, galima laikyti iki 2 mėnesių

  • Veterinarija Namų darbai
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • Kristina
  • 7 puslapiai (2374 žodžiai)
  • Kolegija
  • Veterinarijos namų darbai
  • Microsoft Word 45 KB
  • Žuvų ir jų produktų veterinarinė sanitarinė ekspertizė
    10 - 1 balsai (-ų)
Žuvų ir jų produktų veterinarinė sanitarinė ekspertizė . (2017 m. Lapkričio 09 d.). http://www.mokslobaze.lt/zuvu-ir-ju-produktu-veterinarine-sanitarine-ekspertize.html Peržiūrėta 2017 m. Gruodžio 17 d. 14:04