Alergenai maitinimo įmonėje


Įvadas. Reglamente išvardinti alergenai. Restorano receptūrų analizavimas. Išvados. Naudota literatūra.


Kokių alergenų bus įmonėje priklauso nuo pasirenkamų gaminti patiekalų. Dažnai komercinės įmonės gaminamus patiekalus pasirenka pagal savo įmonės tipą – picerijose gaminamos picos, lietuviško maisto restoranuose siūlomi lietuviški patiekalai, užsienio virtuvių restoranai vilioja lankytojus įvairiais gurmaniškais patiekalais. Kiekviena įmonė stengiasi įsitvirtinti rinkose, pasiūlyti kažką naujo ir ypatingo, todėl alergenų valdymas lieka paskutinėje pozicijoje.

Studijuodama praktiką atlikau įmonėje UAB „XXXXXX“, kuri vykdo veiklą Klaipėdoje.

Pateiksiu keleto pasirinktų patiekalų technologines korteles. Ir sužymėsiu esančius ingredientus – alergenus.

Salierai, garstyčios, ir jų produktai; gali būti žemės riešutų pėdsakų.

Pienas; gali būti žemės ir kitų riešutų, sojos produktų pėdsakų.

Pastebėjau, kad visuose restorane gaminamuose patiekaluose yra alergenų. Čia gaminami patiekalai yra tradiciniai, atėję iki mūsų dienų per šimtmečius, todėl keisti jų ir tobulinti nėra prasmės. Įmonė pasirinko ne alergenų išvengimo taktiką, o klientų informavimo apie patiekaluose esančius alergenus. Pateikiu visą restorane gaminamų patiekalų valgiaraštį, su išvardintais patiekaluose esančiais alergenais.

Pienas, išrūgų ir lieso pieno milteliai. Sudėtyje gali būti: kviečių glitimų, žemės riešutų graikinių riešutų, migdolų, sojų pupelių bei jų produktų pėdsakų.

Susipažinau ir išanalizavau 1169 reglamente patektus alergenus. Tai labai paplitę mūsų kasdienėje mityboje maisto produktai.

Išanalizavau pasirinktos įmonės valgiaraštį. Sužinojau, kad įmonėse gaminamuose patiekaluose yra gausu produktų kuriuose yra alergenų, todėl jų ženklinimas ir klientų informavimas yra labai svarbus.

Siūlau įmonėje pravesti mokymus, supažindinti darbuotojus apie alergenų valdymą. Paruošti dokumentą su visų čia gaminamų patiekalų aprašymais, kad esant poreikiui bet kuris darbuotojas galėtų informuoti klientą apie patiekaluose esančius alergenus.

  • Microsoft Word 52 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 11 puslapių (1536 žodžiai)
  • Kolegija
  • Simona
  • Alergenai maitinimo įmonėje
    10 - 1 balsai (-ų)
Alergenai maitinimo įmonėje. (2018 m. Rugsėjo 13 d.). https://www.mokslobaze.lt/alergenai-maitinimo-imoneje.html Peržiūrėta 2018 m. Lapkričio 15 d. 10:52
×