Ananaso sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė


Įvadas. Tiriamojo darbo tikslas. Darbo metodas. Darbo uždaviniai. Ananaso nauda žmogaus sveikatai. Ananaso komponentų pokyčiai laikymo metu. Ananasuose esančių medžiagų nauda organizmui. Braškių komponentų sudėties ir cheminių savybių analizė. Baltymai. Angliavandeniai. Šaltiniai.


Ananase yra naudingo fermento bromelaino. Bromelainas padeda ir apsaugo organizmą nuo daugelio ligų įvairiais būdais. Jis padeda organizmui virškinti baltymus ir skatina gerą virškinimą. Taip pat naikina kenksmingas bakterijas, kurios yra saugomos skrandyje ir žarnose, kurios gali sukelti žala šiems organas ar net sukelti vėžį. Be to, pagal Dr Andrew Weil, bromelinas taip pat veiksmingas gydant patempimus ir mėlynes. Tokiu būdu bromelinas padeda sumažinti patinimus paveiktoje zonoje. Ananasai taip pat turi didelį kiekį vitamino C.

Folio rūgštis dalyvauja kai kurių aminorūgščių sintezėje, bei purino ir pirimidino nukleotidų sintezėje.

Junginių, įeinančių į vitamino A sudėtį, biologinė veikla remiasi jo dalyvavimu medžiagų apykaitos procesuose. Vitamino A aktyvios formos dalyvauja:

Reguliuoja greitai besidalijančių epitelinių audinių (odos epitelio, virškinimo organų, šlapimo ir lytinių takų gleivinės, ir tt.) ląstelių dalijimąsi diferenciaciją.

Magnis – yra vienas svarbiausių junginių, aktyvinančių fermentus. Jis aktyvina visus fermentus, dalyvaujančius pernešant fosfatines grupes.

Magnio apykaita glaudžiai susijusi su energijos apykaita ir oksidaciniu fosforilinimu. Jis svarbus nervų ir raumenų sistemoms. Magnio trūkumas sukelia tetaniją, o perteklius veikia kaip nervų slopiklis, sukeldamas depresijos reiškinius.

Magnis užtikrina ląstelių mitochondrijų membranų integralumą, stabilizuoja DNR ląstelių branduoliuose, būtinas jų sintezei, dalyvauja anaerobiniuose glikolizės procesuose.

Magnis ramina ,plečia kraujagysles ir skatina pasišalinti šlapimą, palaiko reikiamą kraujagyslių sienelių tonusą.

Žmogaus organizme daugiausia geležies įeina į hemoglobino sudėtį, be to, ji įeina į daugelio fermentų sudėtį. Geležis organizme yra neorganinių ir organinių junginių pavidalu. Žmogaus organizme geležis užima ypatingą vietą. Ji dalyvauja elektronų pernešoje , galinėse oksidacijos reakcijose

BALTYMŲ IŠSŪDYMAS. Pridėjus į baltymų tirpalą daug neutralių druskų baltymai nusėda grįžtamai. Toks nusodinimas vadinamas išsūdymu.

Baltymų pokyčiai, jų pobūdis ir laipsnis perdirbant maisto žaliavas priklauso nuo pradinės žaliavos sudėties, apdorojimo sąlygų, temperatūros, pH ir pan. Tačiau beveik visais atvejais baltymai kinta ir sumažėja jų biologinė vertė :

• amino rūgštys konvertuojasi į darinius, kurie medžiagų apykaitoje nedalyvauja;

• susiformavus skersinėms jungtims tarp baltymų polipeptidinių grandinių ar grandinių viduje gali sumažėti baltymų virškinamumas;

Kaitinant koncentruotus cukraus tirpalus (kai temperatūra pakyla virš 180oC) prasideda cukraus karamelizacijos reakcija. Pakaitinus 35 minutes, netenkama 4,5 proc. masės, o dar po 55 minučių , netenkama dar 9 proc. Masės ir susidaro pigmentas, vadinamas karamelanu (C24H36O18), o dar po 55 minučių, netekus dar 14 proc. masės., susidaro karamelenas (C36H50O25). Karamelanas ir karamelenas yra gelsvos ir rusvos spalvos ir tirsta vandenyje. Kaitinant toliau susidaro labai tamsus, netirpus pigmentas, vadinamas karamelinu (C125H188O80).

  • Microsoft Word 43 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 12 puslapių (2332 žodžiai)
  • Kolegija
  • Livetute1998
  • Ananaso sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė
    10 - 3 balsai (-ų)
Ananaso sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė. (2017 m. Sausio 05 d.). https://www.mokslobaze.lt/ananaso-sudeties-savybiu-kitimo-ir-vertes-analize.html Peržiūrėta 2019 m. Rugsėjo 20 d. 04:33
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema