Angliavandeniliai: savybės ir jų taikymas


Turinys. Angliavandenilių savybės ir jų taikymas. NAFTA. Pakavimo medžiagos. Polipropilenas (ppAlkoholiai ir jų panaudojimas maisto pramonėje. Etanolio panaudojimas maisto pramonėje. Karboksirūgštys ir jų panaudojimas maisto pramonėje. Riebalų rūgštys. Maisto baltymai. Mėsos baltymai. Maisto angliavandeniai ir saldikliai. Saldikliai. Maisto lipidai. Augaliniai riebalai. Vitaminai. B grupės vitaminai. Informacijos šaltiniai.


Lengvoji angliavandenilių frakcija (kurių molekulėje yra nuo 6 iki 28 anglies atomų).

Polipropilenas - chemiškai atsparus, standus, tvirtas,lankstus polimeras. Sudarytas iš propano ir monomer, turintis gerų dielektrinių savybių.Priklausomai nuo sudėties polipropilenai skirstomi į:

Lyginant su kitais plastikais,polipropilenas yra vienas iš lengviausių, jo tankis 0,92 g/cm3. Jis tvirtesnis taippat atsparesnis temperatūrai, lyginant su polietilenu (priklausomai nuo rūšies minkštėja esant 140°C, lydymosi temperatūra 175°C).

Polipropilenas su UV apsauga atsparus atmosferos poveikiams, kas užtikrina ilgaamžiškumą jį naudojant lauko sąlygomis (jei šis polimeras nebūtų perdirbamas, jis aplinkoje irtų ne vieną tūkstantmetį)

Polipropilenas vartojamas vamzdžiams, mašinų krumpliaračiams, elektroizoliacinėms medžiagoms, šaldytuvų ir radio detalėms gaminti.

PP laikomas saugiu plastiku, nes gaminant nededama kenksmingų priedų, todėl puikiai tinkamas naudoti maisto pramonėje maisto produktams pakuoti ir laikyti. Jis naudojamas sriubų, sultinių, sirupų, jogurto, buteliukų kūdikiams gamybai. Visi gaminiai iš polipropileno žymimi radėmis PP arba ženklu /

Alkoholiai – tai junginiai turintys vieną arba kelias hidroksilo arba hidroksi grupes OH, prijungtas prie angliavandenilių radikalų. Alkoholiai skirstomi dvejopai: pagal hidroksigrupės padėtį molekulėje ir pagal hidroksigrupių skaičių. Pagal hidroksigrupės padėtį molekulėje alkoholiai skirstomi į pirminius, antrinius, tretinius alkoholius.

Etanolis - bespalvis,lakus, skaidrus, lengvai užsidegantis, deginančio skonio ir specifinio kvapo skystis, verda esant 78,3 °C temperatūrai, jo lydymosi temperatūra – 115 °C. Su vandeniu maišosi bet kokiu santykiu.

Etanolis naudojamas alkoholinių gėrimų gamyboje (tai narkotinė medžiaga),  farmacijoje, medicinoje, maisto pramonėje etanolis naudojamas kaip maisto priedo E numeris – E 1510.

Baltymai – gamtiniai polimerai, jie jungiasi į ilgas molekiles, jungiasi skirtingos aminorūgštys. Baltymų bendra cheminė formulė:  NH2 – CH(R) - COOH.

Baltymai yra polipeptidinė graninė, jie turi keturis struktūros lygius:  

Pirminė struktūra – tai amino rūgščių išsidėstymo tvarka baltymo molekulėje.

Antrinė struktūra – tai vidinių vandenilinių jungčių nulemta, spiralinė polipeptidinių grandinių struktūra.

Tretinė struktūra – polipeptidinės grandinės spiralinė struktūra, erdvėje susidėsto į tam tikras konfigūracijas būdingas tam baltymui. Šią struktūrą palaiko sąveika tarp radikalų.

Ketvirtinė struktūra – būdinga tiems baltymams,kurie sudaryti ne iš vienos grandinės, o iš kelių. Ją lemia tos pačios savybės kaip ir tretinę struktūrą.

Baltymų fizinės ir cheminės savybės. Baltymų hidratacija ir tirpumas. Baltymai yra didelės molekulinės masės junginiai, gana gerai tirpstantys vandenyje. Jų tirpumui didelės įtakos turi molekulių hidratacija - vandens prisijungimas. Baltymai sudaro koloidinius tirpalus. Čia jie esti pasiskirstę smulkiomis dalelėmis, kurios yra apsuptos hidratacinio vandens, turi elektros krūvį ir nesulimpa. Tik paveikus vandenį atimančiais reagentais (spiritu, acetonu, koncentruotais druskų tirpalais), baltymų molekulės netenka krūvio ir iškrinta nuosėdomis - koaguliuoja. Baltymus nusodina mineralinės ir organinės rūgštys, sunkiųjų metalų druskos. Baltymai vadinami hidrofiliniais koloidais, nes prisijungia daug vandens. Jų hidrofiliškumas turi didelę biologinę reikšmę, nuo jo priklauso audinių stangrumas ir kitos savybės. Dar viena baltymų, kaip hidrofilinių koloidų savybė – zolio virtimas geliu. Pvz., 3 % želatinos tirpalas 40 oC temperatūroje yra judrus skystis, o krintant temperatūrai, jis sustingsta į nejudrų gelį.

  • Microsoft Word 357 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 24 puslapiai (4346 žodžiai)
  • Kolegija
  • Meilute
  • Angliavandeniliai: savybės ir jų taikymas
    10 - 2 balsai (-ų)
Angliavandeniliai: savybės ir jų taikymas. (2018 m. Rugsėjo 23 d.). https://www.mokslobaze.lt/angliavandeniliai-savybes-ir-ju-taikymas.html Peržiūrėta 2019 m. Rugpjūčio 23 d. 12:38
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema