Baltymai ir aminorūgštys


Baltymai ir aminorūgštys. Aminorūgščių fondas. Supaprastinta baltymų metabolizmo organizme schema. (Maughan, 2006 Antonio ir kt. , 2008). Baltymų sintezė (nesportuojantys-šviesi spalva,sportuojantys-tamsi spalva). Baltymų reikmės. Vartojamų baltymų ar aminorūgščių sudėtis jėgos/greičio/galingumo lavinime. Vartojamų baltymų ar aminorūgščių vartojimas kartu su CHO. Aminorūgšties fenilalanino patekimas (naudojamas kaip rodiklis. Vartojamų baltymų ar aminorūgščių vartojimas kartu su CHO. Baltymų ar aminorūgščių vartojimo laikas. Praktinis patyrimas. Padidinto baltymų kiekio vartojimo įtaka sveikatai. Pieno išrūgų (whey) baltymai. Whey baltymų rūšyskoncentratas. Whey baltymų rūšys izoliatas. Whey baltymų rūšys hidrolizatas. Whey baltymų rūšys ion-exchange. Kazeinas. Sojos baltymai. Kiaušinių baltymai.


Pagrindinės griaučių raumenų sudedamosios dalys yra: vanduo (apie 72 proc.) baltymai (apie 22 proc.) riebalai, glikogenas, mineralai (apie 6 proc.).

Baltymai yra sudaryti iš aminorūgščių, maždaug pusė iš kurių yra pakeičiamos, t. y. gali būti sintetinamos organizme, kita pusė – nepakeičiamos, kurios turi būti gaunamos iš dietos baltymų.

Sudaro labai nedidelę organizme esančių aminorūgščių dalį (didžioji dalis aminorūgščių yra organizmo ląstelėse), tačiau jis svarbus tuo, kad per šį fondą „pereina“ visos patenkančios į organizmą ar šalinamos iš jo aminorūgštys.

Supaprastinta baltymų metabolizmo organizme schema(Maughan, 2006; Antonio ir kt., 2008).

Suaugusiam nesportuojančiam žmogui rekomenduojama baltymų reikmės per parą (RPN – rekomenduojama paros norma) yra : 0,8 g/kg kūno masės.

Retais atvejais vartojami didesni baltymų kiekiai Dideles baltymų dozes (2,5–3,0 g / kg / kūno masės) kartais vartoja jėgos ir galingumo atletai (Alway ir kt., 1992), kurių dietos kaloringumas yra didelis.

Duomenys gauti tiriant sportininkus, kurie nevartojo jokių kitų papildomų anabolizmą skatinančių substancijų (anabolinių steroidų, prohormonų, insulino ir kt.). Jei tokios substancijos vartojamos, rekomenduoti baltymų kiekiai (1,4–2,0 g / kg / p) gali būti viršijami norint dar padidinti baltymų sintezę (Bhasin ir kt., 1996).

Vartojamų baltymų ar aminorūgščių vartojimas kartu su CHO.

Aminorūgšties fenilalanino patekimas (naudojamas kaip rodiklis, nustatantis baltymų sintezę) į raumenis, priklausomai nuo suvartojamų angliavandenių (CHO), pakeičiamų ir nepakeičiamų aminorūgščių (MAA), nepakeičiamų aminorūgščių (EAA) po krūvio.

  • MS PowerPoint 131 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 36 puslapiai (1304 žodžiai)
  • Universitetas
  • Erna
  • Baltymai ir aminorūgštys
    10 - 3 balsai (-ų)
Baltymai ir aminorūgštys. (2018 m. Rugpjūčio 07 d.). https://www.mokslobaze.lt/baltymai-ir-aminorugstys.html Peržiūrėta 2018 m. Rugpjūčio 17 d. 19:50
×