Biodujų gamybos proceso stimuliavimas ir slopinimas


Biodujų gamybos proceso stimuliavimas ir slopinimas. Įvadas Temperatūra Substrato sudėtis Substrato rūgštingumas Stimuliatoriai ir inhibitoriai Maišymas Išvados. Pagrindinį ir svarbiausią vaidmenį biodujų gamybos procese atlieka mikroorganizmai. Įvadas. Vienas iš pagrindinių veiksnių yra temperatūros rodiklis. Temperatūra. Substrato sudėtis taip pat turi daug įtakos šiam procesui. Substrato sudėtis. Kitas svarbus parametras yra terpės rūgštingumas pH. Substrato rūgštingumas. Yra daug organinių ir neorganinių medžiagų. Stimuliatoriai ir inhibitoriai. Substrato maišymo intensyvumas. Maišymas. CN santykis. Anglies ir azoto. Norint išgauti kiek. E. Sendžikienė, S. Kalenska, Makarevičienė, Biodujos- alternatyvus kuras transportui. Literatūra.


Įvadas; Temperatūra; Substrato sudėtis; Substrato rūgštingumas; Stimuliatoriai ir inhibitoriai; Maišymas; Išvados.

Pagrindinį ir svarbiausią vaidmenį biodujų gamybos procese atlieka mikroorganizmai. Norint juk būtų pasiektas optimalus biodujų išgavimas reikia užtikrinti palankias aplinkos sąlygas, kad mikroorganizmai būtų kuo aktyvesni, greičiau daugintųsi ir augtų, nes kuo daugiau jų bus tuo greičiau vyks visas organinių medžiagų skaidymas ir išsiskiriantis biodujų kiekis. Taigi, aptarsime pagrindinius veiksnius, kurie turi įtakos biodujų gamybos proceso stimuliavimui bei slopinimui.

Vienas iš pagrindinių veiksnių yra temperatūros rodiklis, nes patys mikroorganizmai neturi šilumos reguliavimo mechanizmo ir net kelių laipsnių skirtumas gali labai žymiai įtakoti visą reaktoriuje vykstantį mikroorganizmų skaidymo intensyvumą bei jų augimą. Patys mikroorganizmai yra skirtingi, nes skaido medžiagas skirtingose temperatūrose:.

Substrato sudėtis taip pat turi daug įtakos šiam procesui. Tai yra aplinka, kurioje mikroorganizmai turi vykdyti savo veiklą: skaidyti, augti, daugintis ir vystytis. Todėl ši aplinka turi būti su joje esančiomis mineralinėmis bei organinėmis medžiagomis. Būtent į substrato sudėtį reikėtų kiek įmanoma palaikyti stabilesnę, kad mikroorganizmų neištiktų “šokas”, kai staiga pristinga vienos ar kitos maistinės medžiagos ir tada jie negali toliau daugintis ir užtikrintai atlikti savo darbo. Svarbu yra ir neviršyti maksimalios maisto medžiagų koncentracijos, nes taip mikroorganizmai “persivalgo” ir jų visi procesai lėtėja, kol neužtikrinus optimalios koncentracijos galiausiai pilnai sustoja.

  • MS PowerPoint 558 KB
  • 2019 m.
  • Lietuvių
  • 12 puslapių (636 žodžiai)
  • Universitetas
  • Tomas
  • Biodujų gamybos proceso stimuliavimas ir slopinimas
    10 - 1 balsai (-ų)
Biodujų gamybos proceso stimuliavimas ir slopinimas. (2019 m. Sausio 10 d.). https://www.mokslobaze.lt/bioduju-gamybos-proceso-stimuliavimas-ir-slopinimas.html Peržiūrėta 2019 m. Birželio 27 d. 13:05
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema