Biologiniai rizikos veiksniai sviesto gamyboje ir jų prevencija maisto mikrobiologijos pagrindu


Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto. Biologiniai rizikos veiksniai sviesto gamyboje ir jų prevencija maisto mikrobiologijos pagrindu. Sviesto gamybos technologinis procesas. Situacijos analizė Technologiniai gaminimo etapai. Sviesto gedimo sukelėjai ir jų pasireiškimas. Pieno priėmimas ir rūšiavimas. Pieno separavimas , grietinėlės gavimas. Grietinėlės pasterizavimas , dezodoravimas. Grietinėlės atšaldymas , brandinimas. Grietinėlės mušimas ir sviesto grūdelių apdorojimas. Sviesto fasavimas , pakavimas , sandėliavimas. Dėl maisto produktų mikrobiologinių kriterijų. Dėl Lietuvos higienos normos HN 26 2006 „ Maisto produktų mikrobiologiniai kriterijai “ patvirtinimo. Naudotos literatūros sarašas.


Sviestas – Pieno produktas. Lietuvoje gaminamas iš pasterizuotos gretinėles, o kai kuriuose šalyse ir iš žalio pieno ar pieno, termiškai apdoroto žemesnėje nei pasterizuojant temperatūroje. Jis užima svarbią vietą Lietuvos gyventojų mytibos sandaroje.

Biologiniai rizikos veiksniai sviesto gamyboje ir jų prevencija maisto mikrobiologijos pagrindu

Parėjus namo ir atidarius sviesto pakuotę, sviestas atrodė įprastai.Atydžiau apžiūrėjus sviestą, pasimatė nemažai dėmelių būdingų pelėsiui.

Į talpą supilamas atvežtas pienas, kuris siurbliu paduodamas į pieno pašildytoją, o iš ten į separatorių-valytuvą, kur gaunama 38-45% riebumo grietinėlė.

Seperuota išrūginė grietinėlė, kurios kiekis sudaro 5-25% nuo pagrindinės grietinėlės kiekio, paduodama į kaupimo talpą kur sumaišoma su pagrindine grietinele. Sumaišyta grietinėle siurbliu paduodama į vamzdinį grietinėles pasterizatorių kur pasterizuojama.

Po pasterizavimo atšaldoma šaldytuve iki 10º-16ºC Temperatūros, iš kur paduodama į brandinimo-sumaišymo rezervuara, kur baigiama atšaldyti iki 6º-10ºC temperatūros ir išlaikoma ne mažiau 8 valandų.

Grietinėlė pašildoma iki mušimo temperatūros.Sumaišyta ir brandinta grietinėle tuojau pat paduodama stumuokliniu siurbliu per tarpinį bakelį, į sviesto maišytuvą.

  • Microsoft Word 25 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 10 puslapių (724 žodžiai)
  • Kolegija
  • Julija
  • Biologiniai rizikos veiksniai sviesto gamyboje ir jų prevencija maisto mikrobiologijos pagrindu
    10 - 3 balsai (-ų)
Biologiniai rizikos veiksniai sviesto gamyboje ir jų prevencija maisto mikrobiologijos pagrindu. (2018 m. Gegužės 07 d.). https://www.mokslobaze.lt/biologiniai-rizikos-veiksniai-sviesto-gamyboje-ir-ju-prevencija-maisto-mikrobiologijos-pagrindu.html Peržiūrėta 2019 m. Rugsėjo 20 d. 14:42
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema