Česnako sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė


Įvadas. Česnako cheminė sudėtis. Komponentų sudėties ir cheminių savybių analizė. Vanduo (H2O). Baltymai. Riebalai. Angliavandeniai. Mineralinės medžiagos. Česnakų laikymo sąlygos. Česnako svarba. Moksliniai tyrimai. Išvados. Informacijos šaltiniai.


Šviežiems česnakams būdingas labai stiprus kvapas, nes jame yra daug glicino, natūralios amino rūgšties, pasižyminčios aštrumu ir aitrumu. Aštrus kvapas nepatinka rudosioms skruzdėlėms, todėl gerai reikia įtrinti skruzdžių takelius ir po to jos namuose nebepasirodo.

Pasirinkau apie česnakus todėl, nes tai nors ir paprasta daržovė, bet labai naudinga žmogaus organizmui. Todėl mano tikslas – išnagrinėti česnakų cheminę sudėtį bei jų savybes.

Česnakai turi daug baltymų, angliavandenių, vitaminų, taip pat nemažai žmogaus organizmui gyvybiškai reikalingų cheminių elementų – kalcio, fosforo, sieros, jodo ir kitų. Česnakuose yra fitoncidų, eterinių aliejų, kurie suteikia jiems specifinį skonį, kvapą bei baktericidines savybes.

Vandens gavimas. Vandenį gauname, kai vandenilis (H2) dega su deguonimi (O2). Ši reakcija yra egzoterminė.

Per didelis suvartojamas baltymų kiekis kenkia organizmui, nes kyla alergijos pavojus, sutrinka kepenų, inkstų veikla, sąnariuose gali kauptis druskos. Jei baltymų organizmas gauna nepakankamai, sumažėja atsparumas užkrečiamoms ligoms.

Visaverčius, kurie labiau tenkina organizmo poreikius. Šiai grupei priskiriami gyvūniniai baltymai, esantys piene, mėsoje, kiaušiniuose, žuvyje ir kt.

Nevisaverčius, kurių yra augaliniuose produktuose (pupinėse kultūrose, riešutuose, grūduose, grūdų produktuose). Augaliniai baltymai virškinami sunkiau ir blogiau įsisavinami.

Baltymų išsūdymas – tai grįžtamas baltymų nusodinimas į baltymų tirpalą dedant neutralias druskas.

Spalvinės baltymų reakcijos – tai kai baltymai reaguodami su kai kuriomis medžiagomis sudaro spalvotus junginius. Iš šių reakcijų galima spręsti, kokia atomų grupių ar ciklų esama baltymų molekulėse. Šioms reakcijos priklauso:

Ksantoproteino reakcija. Šios reakcijos metu azoto rūgštis nitrina benzeno žiedą ir susidaro geltonos spalvos nitrojunginiai. Ši reakcija būdinga aromatinį žiedą turinčioms amino rūgštims.

Folio reakcija. Sieros turinčioms amino rūgštims būdinga ši reakcija, kuriai vykstant susidaro juodos ar rudos spalvos PbS nuosėdos.

Milono reakcija. Veikiami HgNO reagent, baltymai pradžioje iš tirpalo iškrinta balto gyvsidabrio junginio pavidalu; šios nuosėdos rožine arba raudona spalva nusidažo tik tuo atveju, kai pradinio baltymo molekulės sudėtyje yra tirozino arba triptofano likučių, turinčių fenolio hidrolsilą.

Gyvūninius (galvijų lajus, kiaulių taukai), kuriuose vyrauja sočiosios riebalų rūgštys;

Augalinius riebalus (aliejus), kuriuose daugiau mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Hidrolizė. Būna dviejų tipų: rūgštinė ir šarminė. Rūgštinės hidrolizės metu naudojant katalizatorių, pavyzdžiui, sieros rūgštį, riebalai hidrolizuojasi, susidaro glicerolis ir karboksirūgštys. Riebalams reaguojant su šarmais įvyksta muilinimosi reakcija ir susidaro glicerolis bei muilas.

Reakcija su felingo tirpalais. Angliavandenių tirpalai su felingo tirpalu yra šildomi norint patikrinti kurie angliavandeniai yra redukuojantys, o kurie ne. Mėgintuvėlis su gliukozės tirpalu nusidažo oranžine – geltona spalva nuo susidariusio vario hidroksilo. Tai rodo, jog gliukozė yra redukuojantis cukrus. Mėgintuvėlis su sacharozės tirpalu nepakeitė spalvos ir tai parodo, jog sacharozė nesihidrolizuoja.

Cukrų ir šarmų sąveika. Imami monosacharidai ir disacharidai. Į juos yra pilamas koncentruotas šarmas, gauti tirpalai yra šildomi vandens vonelėse iki virimo. Po to atšaldomi ir parūgštinami praskiesta sieros rūgštimi ir stebima, kuris cukrus reaguoja greičiau.

Sidabro veidrodžio reakcija. Į mėgintuvėli pilamas sidabro nitratas (AgNO3), natrio šarmas ir lašinamas amoniako hidroksidas, kol ištirpsta susidariusios nuosėdos. Po to pilamas gliukozės tirpalas ir turinys lengvai pašildomas, kol pradeda tamsėti. Toliau reakcija vyksta nešildant ir metalinis sidabras išsiskiria ant mėgintuvėlio sienų blizgančio veidrodžio pavidalu.

  • Microsoft Word 65 KB
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 16 puslapių (3167 žodžiai)
  • Kolegija
  • Rūta
  • Česnako sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė
    10 - 1 balsai (-ų)
Česnako sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė. (2016 m. Lapkričio 22 d.). https://www.mokslobaze.lt/cesnako-sudeties-savybiu-kitimo-ir-vertes-analize.html Peržiūrėta 2019 m. Rugsėjo 20 d. 04:07
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema