Cukraus pakaitai ir saldikliai


Cukraus pakaitai ir saldikliai. Naudotos literatūros sąrašas.


Tradiciškai maistui saldinti vartojamas cukrus. Tačiau cukrus rūgština vidinę organimo terpę, kasa gamina daugiau insulino. Iš cukraus ląstelėse pasigamina riebalai, dėl to žmogus tunka. Taigi, tie žmonės, kurie turi problemų su antsvoriu ar serga cukralige, vietoj cukraus renkasi cukraus pakaitalus ir saldiklius. Išskiriami natūralūs cukraus pakaitalai - sorbitolis, ksilitolis, fruktozė, vaisių sirupas, medus ir kt. Taip pat dirbtiniai (sintetiniai) saldikliai. Tai medžiagos, neturinčios cukraus, bet suteikiančios maisto produktams saldų skonį. Jų energetinė vertė labai maža arba lygi nuliui, tad jie plačiai naudojami gaminant mažo kaloringumo produktus, kurie aktualu žmonėms, sergantiems nutukimu. Be to, dirbtiniai saldikliai pigesni ir daug kartų saldesni už cukrų. Taip sumažinamos maisto gamybos sąnaudos.

Išnagrinėti cukraus pakaitalų ir saldiklių kilmę ir panaudojimą maisto pramonėje.

Apibūdinti natūralius cukraus pakaitalus ir jų panaudojimą maisto pramonėje bei poveikį žmogaus organizmui.

Cukrus – tai natūralus maisto produktas, kurį sudaro sacharozė. Sacharozė – disacharidas, molekulinė formulė C12H22O11. Jos molekulė susideda iš gliukozės ir fruktozės molekulių fragmentų. Gryna sacharozė yra bespalviai saldaus skonio kristalai, labai tirpūs vandenyje. Sacharozė (cukrinių runkelių ar cukranendrių cukrus) labai paplitusi įvairiuose augaluose (cukriniuose runkeliuose, cukranendrėse, bananuose slyvose, morkose).

Sacharozė (cukrus), kaip ir kiti angliavandeniai, yra pagrindinė maistinė medžiaga, iš kurios žmogus gauna daugiausia energijos. Cukrus – labai kaloringas produktas, 100 g. Jo energetinė vertė yra 379 kcal. Cukraus dienos norma moterims - 40 g., o vyrams – 70 g.

Per didelis cukraus ir saldumynų suvartojimas gali rimtai pakenkti žmonių sveikatai. Dėl to, pastaraisiais metais, padidėjo mažo kaloringumo maisto produktų poreikis. Taip pat produktų, kurie skirti žmonėms, sergantiems tokiomis ligomis, kaip cukriniu diabetu, nutukimu. Cukrus pakeičiamas įvairiais pakaitalais: natūraliais ir dirbtiniais. Cukraus pakaitų naudijimo tikslai:

Sumažinti maito produktų kainą. Sacharozė (cukrus) yra daug brangesnis produktas.

Dirbtinis medus gaminamas pavirinus cukraus sirupą su citrinų ir vyno rūgštimi, pridėjus medaus esencijos ir truputį natūralaus medaus. Maistiniu požiūriu jis natūraliam neprilygsta, nes neturi biologinių ir gydomųjų savybių [šalt.3].

  • Microsoft Word 29 KB
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 13 puslapių (2126 žodžiai)
  • Kolegija
  • Vilija
  • Cukraus pakaitai ir saldikliai
    10 - 1 balsai (-ų)
Cukraus pakaitai ir saldikliai. (2016 m. Lapkričio 28 d.). https://www.mokslobaze.lt/cukraus-pakaitai-ir-saldikliai.html Peržiūrėta 2020 m. Birželio 03 d. 19:35
×
111 mokytojų prisijungę laukia tavo klausimo