Dietinė mityba sergant osteoporoze


Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Veterinarijos akademija. Maisto saugos ir kokybės katedra. Osteoporozė skirstoma. Osteoporozės problemos aktualumą įrodo šie faktai. Rizikos veiksniai. Fosforas taip pat labai svarbus mineralas. Manoma, kad osteoporoze serga tie žmonės kurie mažai vaikšto ir mankštinasi. Vengtini maisto produktai. Rekomenduojami maisto produktai. Profilaktika. Literatūra.


Senstant retėja kaulai, kadangi palaipsniui juose mažėja mineralinių medžiagų. Kai jų sumažėja labai smarkiai, kaulai pasidaro silpni ir trapūs – išsivysto liga, vadinama osteoporoze. Šia liga dėl hormoninių pokyčių po menopauzės dažniausiai serga moterys, tačiau gali sirgti ir vyrai.

Didžiojoje Britanijoje osteoporoze serga apie trys milijonai žmonių. Keturios iš penkių moterų suserga po menopauzės. Apytikriais duomenimis kasmet dėl šios būklės įvyksta 200 000 kaulų lūžių, daugiausia nugaros, klubo ir riešo. Vienai iš dviejų moterų, sulaukusių 80 m., dėl osteoporozės buvo lūžęs kaulas.

Tyrimas atliktas su 200 asmenų sergančių ŽIV, kuomet jie vartojo skirtingus kalcio papildų kiekius. Siekiama išsiaiškinti, ar toks vartojimas padedantis apsisaugoti nuo osteoporozės, nepadidina rizkos susirgti širdies ir kraujasgyslių ligomis. Tai buvo 171 vyras, amžiaus vidurkis 48 m., susirgimo ŽIV amžiaus vidurkis 14,5 m. Ca suvartojimas buvo 889 (589-1308) mg/per parą ir 79 (40%) pacientai vartojo optimalų kiekį Ca. ŠKL > 20% buvo nustatyta 13 (6,7%) pacientų; 8/13 (61,5%) tiriamieji suvartojo Ca>1000 mg per parą, palyginus su 71/187 (38,0%) pacientu su ŠKL rizika <20% (p ¼ 0,141). Asmenys, kuriems didesnė ŠKL rizika buvo vyresni (mediana: 61 nei 47 metų, p <0,0001), šiek tiek didesnis KMI (mediana: 25,6 nei 23,5, p ¼ 0,086), didesnis lipidų kiekis (mediana: bendrojo cholesterolio: 207 nei 188 mg/dL, p ¼ 0,068; vidutinis MTL-cholesterolio: 153 nei 120, p ¼ 0,004; vidutiniškai trigliceridų: 148 nei 120, p ¼ 0,056), sistolinis ir diastolinis kraujospūdis (mediana sistolinio: 149 nei 120 mmHg, p ¼ 0,0001; mediana diastolinio: 84 nei 77 mm Hg, p ¼ 0,028) ir gliukozės kiekis (mediana: 100 nei 87, p¼0.

Osteopenija buvo diagnozuota 96 (48%) pacientams: 18 (9%)diagnozuota tik stuburo slankstelių, 37 (18,5%) pacientams šlaunikaulio kaklo ir 41 (20,5%) pacientui diagnozuota ir stuburo slankstelių ir šlaunikaulio kaklo.

Nustatyta, kad optimalus Ca kiekio suvartojimas buvo didesnis tarp pacientų su didele ŠRK rizika ir nesergančių šlaunikaulio osteoporoze.

Vis dėl to jei susilpnėja ir iškrypsta stuburas, gali skaudėti nugarą. Kiti požymiai: dantų kritimas, svorio mažėjimas, kifozė. Osteoporozė diagnozuojama atlikus kaulų tankio tyrimą.

Vyresnis amžius; Moteriška lytis; Paveldimumas; Smulkus sudėjimas; Mažas svoris; Menopauzė; Pašalintos kiaušidės iki 45 metų; Nejudrumas;.

Nors osteoporozė laikoma senų žmonių liga, neseniai atlikti tyrimai leidžia manyti, kad jos šaknys glūdi paauglystėje. Žmonės paauglystėje valgę prastą mažai vitaminų ir mineralų turintį maistą, vyresniame amžiuje gali būti labiau linkę į osteoporozę.

Fosforas taip pat labai svarbus mineralas, bet per didelis jo kiekis gali spartinti kalcio iš kaulo audinių išsiplovimą.Daug fosforo yra gaiviuose putojančiuose gėrimuose, manoma kad dėl to gali daugėti jaunų žmonių sergančių osteoporoze. Prastas maistas, alkoholis ir cukrus taip pat skatina mineralų iš kaulinio audinio išsiplovimą.

Manoma, kad osteoporoze serga tie žmonės kurie mažai vaikšto ir mankštinasi, valgo daug gyvulinių riebalų, turi mažą kūno masę, mažai būna saulėje ir dėl to stokoja vitamino D. Kiti osteoporozės riziką didinantys veiksniai yra giminės polinkis sirgti šia liga, nenormaliai ankstyva menopauzė kai kurios vėžio rūšys, diabetas, inkstų ligos, ilgalaikis vaistų vartojimas.

Gėrimai ir valgiai, turintys kofeino. Vidinę organizmo terpę rūgštinantys produktai: balta duona, pyragai, makaronai, baltieji ryžiai ir pan. Daug natrio turinti valgomoji druska. Gyvulinės kilmės baltymai. Angliarūgštės prisotinti gėrimai. Alkoholis. Jo galima vartoti ne daugiau kaip 2 stikliukus per dieną.

Daržovės, grūdai, vaisiai. Produktai turintys daug kalcio. Pirmiausia lapinės daržovės (gūžiniai ir lapiniai kopūstai bei kitos graižažiedžių šeimos daržovės), liucernos, rudadumbliai.

Šparaginiai, lapiniai kopūstai, salotos. Ananasai ir papajos. Salotos, salierai, soros, avižos ir pastarnokai. Turi sveikiems kaulams būtino mineralo silicio dioksido.

Osteoporozės profilaktika turėtų prasidėti jau vaikystėje, sveikai maitinantis ir reguliariai mankštinantis, nerūkykite. Vaikams reikalingi didelio kalcio ir vitamino D kiekiai: 8- 11 m.

Fosforo, kuris taip pat yra labai svarbus kaulams formuotis yra daugelyje maisto produktų, turinčių kalcio taip pat mėsoje, paukštienoje, kiaušiniuose. Be kalcio, kaulams reikalingos šios medžiagos: boras, varis, magnis, manganas, silicis, cinkas. Rekomenduojama vartoti kalcio papildus, kadangi kaulų retėjimą po menopauzės gali sumažinti 40 proc.

  • MS PowerPoint 2027 KB
  • 2019 m.
  • Lietuvių
  • 28 puslapiai (1443 žodžiai)
  • Universitetas
  • Roberta
  • Dietinė mityba sergant osteoporoze
    10 - 2 balsai (-ų)
Dietinė mityba sergant osteoporoze. (2019 m. Gegužės 14 d.). https://www.mokslobaze.lt/dietine-mityba-sergant-osteoporoze.html Peržiūrėta 2020 m. Balandžio 03 d. 11:02
×
24 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo