Fermentinės analizės metodai


Aleksandro stulginskio universitetas. Fermentinės analizės metodai. Akademija. Fermentinės analizės metodai – tai kiekybiniai cheminių medžiagų. Naudojant fermentinės analizės metodus nustatomos medžiagos. Fermentinės analizės metodams būdingas didelis jautrumas ir specifiškumas. Nustatant fermentinės reakcijos substratą. Daugelis fermentinės analizės metodų grindžiami tirpalo rūgštingumo pokyčiu. Kadangi vykstant hidrolizei gaunamos atitinkamos rūgštys. Taikant fermentinės analizės metodus dažnai derinamos kelios fermentinės reakcijos. Veikiama gliukozės oksidazės. Matuojant tirpalo spalvų. Indikatoriaus lapeliai. Vienas iš fermentinės analizės metodų – kinetinės analizės metodas. Žinant fermentinės reakcijos greičio priklausomybės nuo analizuojamų medžiagų koncentracijos. Plačiai paplitę fermentinės analizės metodai pagįsti „Kietųjų fermentų“ naudojimu. Tokie „Kietieji fermentai“. Informaciniai šaltiniai.


Fermentinės analizės metodai – tai kiekybiniai cheminių medžiagų, esančių tirpale, nustatymo metodai grindžiami fermentų naudojimu.

Naudojant fermentinės analizės metodus nustatomos medžiagos, kurios gali dalyvauti cheminėse reakcijose katalizuojamose fermentų, taip pat medžiagos, kurios yra fermentų aktyvatoriai arba inhibitoriai.

Fermentinės analizės metodams būdingas didelis jautrumas ir specifiškumas, kadangi fermentai dideliu greičiu ir ypatingu pasirinkimu katalizuoja medžiagų virsmą, net jei tyriamasis junginys yra sumaišytas su kitu junginiu, panašiu pagal savo cheminę medžiagų struktūrą.

Nustatant fermentinės reakcijos substratą, į mėginį prideda fermentą ir kitus reakcijai reikalingus komponentus. Reakcijai pasibaigus, priimtinu būdu tirpale yra nustatomas reakcijos produkto koncentracija.

Daugelis fermentinės analizės metodų grindžiami tirpalo rūgštingumo pokyčiu, fermentinės reakcijos eigoje. Pavyzdžiui, karboksirūgščių, fosforo rugšties ir kt. eterius galima nustatyti specifinių fermentų, kurie katalizuoja jų hidrolizę, pagalba.

Kadangi vykstant hidrolizei gaunamos atitinkamos rūgštys, pasibaigus reakcijai titravimo pagalba yra apskaičiuojama eterio koncentracija.

Taikant fermentinės analizės metodus dažnai derinamos kelios fermentinės reakcijos. Pavyzdžiui, gliukozės koncentracija gali būti nustatoma fermentų gliukozės oksidazės (GO) ir peroksidazės (PO) pagalba.

  • MS PowerPoint 179 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 18 puslapių (459 žodžiai)
  • Universitetas
  • Vika
  • Fermentinės analizės metodai
    10 - 1 balsai (-ų)
Fermentinės analizės metodai. (2018 m. Vasario 03 d.). https://www.mokslobaze.lt/fermentines-analizes-metodai.html Peržiūrėta 2018 m. Birželio 19 d. 02:06
×