Galvijų kilmė, evoliucija ir klasifikacija


Galvijų kilmė, evoliucija ir klasifikacija. Galvijų klasifikacija. Galvijų išsivystymas ir jo vertinimas. Galvijų kostitucija- gyvulio organizmo morfologinių ir fizoologinių savybių visuma. Galvijo masė ir jo nustatymo būdai. Galvijo amžius ir jo nustymo būdai. Spalvos ir jų nustatymas. Kondicija-laikina gyvulio kūno būklė, priklausanti nuo šėrimo, priežiūros bei laikymo sąlygų ir eksploatavimo intensyvumo. Pieno sudėtis %. Galvijų skerdenos pagal amžių, lytį skirstomos. Pieno riebalai. Pieno baltymai. Pieno laktozė. Karvių pieno sudėtis. Pieno susidarymas. Nuo veršelio iki karvės. Krekenų ir pieno sudėtis. Rankinis melžimas. Auksinių melžimo taisyklių.


Protėvis –tauras Evoliucijos proceso du etapai Prijaukinimas(ekonominiais sumetimais) Domestikaviams(sunamininimas).

Labiausiai paplitę 300 veislių Pagal kaukolės formą, sandarą ir vystymasi Siaurakakčiai Plačiakakčiai Trumparagiai Beragiai Trumpagalviai Tiesiagariai Pagal produkciją Pieno tipo Mėsos tipo Mišrios produkcijos.

Embrioninis laikotarpis - užuomazga -gemalas -vaisius Poembrioninis laikotarpis -naujagimio -mitimo pienu -lytinio brendimo -brandos -senatvės.

Grubi Švelni Standi Puri Stipri Arba Kvėpuojamoji Virškinamoji mišri.

Pagal kilmės dokumentus Pagal išvaizdą A) ragai B)dantys.

Kondicija-laikina gyvulio kūno būklė, priklausanti nuo šėrimo, priežiūros bei laikymo sąlygų ir eksploatavimo intensyvumo.

Laktacija- laikotarpis nuo karvės apsiveršiavimo iki užtrūkimo Pieno primilžio kitimas per laktaciją pavaizduotas grafiškai vadinamas laktacijos kreive.

A-(buliukai iki 24 mėn. amžiaus) B-(buliukai virš 24 mėn. amžiaus) C – kastratai D –karvės E-telyčios.

Natūraliame karvės pie randama nuo 2,5 iki 7 proc. riebalų. Pieno riebumą lemia: 60–80 proc. – karvės veislė ir paveldimumas; laktacijos pradžioje riebumas mažiausias, pabaigoje – didžiausias; rytinis pienas liesesnis negu vakarinis; nepakankamas šėrimas pieno riebumą mažina 0,4 proc. geros kokybės šienainiu šeriamos karvės duoda 0,3 proc. riebesnį pieną, lyginant su karvėmis, šeriamomis šienu; karves reikia melžti tuo pačiu laiku ir ta pačia tvarka. Priešingu atveju karvė neatiduos viso pieno ir jis bus liesesnis, nes paskutinėse čiurkšlėse riebalų būna daugiausia (8–10 proc.); sutrikus virškinimui piene sumažėja riebalų.

  • MS PowerPoint 336 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 23 puslapiai (700 žodžiai)
  • Kolegija
  • Roberta
  • Galvijų kilmė, evoliucija ir klasifikacija
    10 - 3 balsai (-ų)
Galvijų kilmė, evoliucija ir klasifikacija. (2018 m. Vasario 17 d.). https://www.mokslobaze.lt/galviju-kilme-evoliucija-ir-klasifikacija.html Peržiūrėta 2019 m. Spalio 20 d. 21:48
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema