Gamtiniai ir sintetiniai fenoliniai antioksidantai, jų panaudojimas


Įvadas. Fenoliai. Antioksidantai maisto pramonėje. Natūralus antioksidantai. Sintetiniai antioksidantai. Sintetinių antioksidantų efektyvumas. Antioksidantų mišiniai. Išvados. Literatūra.


Fenoliai gaunami iš akmens anglies įvairiai pirolizuojant arba skaidant aukštoje temperatūroje įvairius junginius[https://protas.pypt.lt/chemija/11_klase/fenoliu_chemines_savybes]

Maisto produktai gavimo, perdirbimo metu ir laikant yra oksiduojami oro deguonimi. Juose kaupiasi toksines medžiagos, sumažėja jų maistinė ir biologinė vertė, pasikeičia juslinės savybės. Maisto produktų polinkis oksiduotis sumažina jų laikymo trukmę.

Oksidacija skatina aukštesnę temperatūrą, laisvai prieinantis deguonis, besikeičiančio valentingumo metalų jonai. Norint užkirsti kelią oksidaciniam gedimui, būtina pašalinti išvardytus veiksnius. Tačiau siekiant sulėtinti daugelio maisto produktų , ypač tų, kurių sudėtyje yra polinesočiųjų junginių, oksidacijos procesą, to neužtenka ir būtina naudoti antioksidantus.

Antioksidantai apsaugo riebalus ir riebalų turinčius produktus nuo apkartimo, vaisius, daržoves bei jų perdirbimo produktus nuo patamsėjimo, sulėtina vyno, alaus ir bealkoholinių gėrimų oksidaciją ir taip pailgina jų laikymo trukmę net keletą karų

Rugštys- tokios kaip askorbo ir citrinų, naudojamos mėsos ir vaisių spalvai išlaikyti ir kaip sinergikliai stabilizuojant riebalus;

Fenoliniai- junginiai tokie kaip butilhidroksi anizolis bei tokoferoliai, inaktyvuoja oksidacijos procesus riebaluose ir produktuose, kurių sudėtyje yra riebalų.

Tai medžiagos, pajėgios atitolinti, sulaikyti oksidaciją ir taip apsaugoti produktą. Antioksidantai gali būti kaip natūralios maisto produktų sudedamosios dalys, pridedamos į maisto produktus, arba susidarančios jų perdirbimo metu. Šios medžiagos nėra skirtos tam, kad padidintų arba pagerintų maisto produktų kokybę, bet tam, kad išlaikytų jų kokybę ir pailgintų saugojimo laiką. Oksidacijos metu susidarusios medžiagos suteikia produktui nemalonų kvapą, kuris jaučiama net ir mažiausiu koncentracijų. Todėl taip pakitęs maistas netinkamas vartoti, o kompanijos, gaminančios tokius produktus, patiria finansinių nuotolių.

Į riebalus antioksidatų dedama mažai, neviršijant nustatytų maksimalių normų: priešingu atvėju, gali įvykti nepageidaujamas prooksidacinis procesas. Antioksidantų veikimas gali būti pagerintas pridėjus riebalų sinergiklių. Tai medžiagos, kurios padidina antioksidantų efektyvumą juos regeneruodamos. Regeneracijos procesas tęsiasi iki sunaudojamas visas sinergiklis.

  • Microsoft Word 781 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 9 puslapiai (1727 žodžiai)
  • Kolegija
  • Deividas
  • Gamtiniai ir sintetiniai fenoliniai antioksidantai, jų panaudojimas
    10 - 3 balsai (-ų)
Gamtiniai ir sintetiniai fenoliniai antioksidantai, jų panaudojimas. (2017 m. Lapkričio 21 d.). https://www.mokslobaze.lt/gamtiniai-ir-sintetiniai-fenoliniai-antioksidantai-ju-panaudojimas.html Peržiūrėta 2018 m. Lapkričio 13 d. 03:15
×