Grybų sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė


Grybų sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė. Įvadas. Lietuvos miškuose auga daugiau kaip 6500 grybų rūšių. Grybų cheminė sudėtis. Tyrinėdami grybų cheminę. Vidutiškai 90 proc. Grybuose esančių medžiagų poveikis žmogaus organizmui. Grybų sudėtyje esantys. Turėdami nemažai žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Baravykų sudėtis ir poveikis. Mokslininkai paskaičiavo, kad 100 g baravykų turi baltymų –. Maistinės vertės kitimas priklausomai nuo laikymo sąlygų. Norint neprarasti naudingų ir žmogaus organizmui būtinų medžiagų grybus patartina džiovinti. Išvados. Išanalizavus grybų cheminę sudėtį pastebėta.


Lietuvos miškuose auga daugiau kaip 6500 grybų rūšių. Nors yra daug nuodingų, tačiau lietuviai pakankamai geri grybautojai, sugebantys atskirti vertingus ir valgomus grybus, todėl suprantama, kad tai gana dažnai ant stalo patiekiamas valgis. Tačiau anaiptol ne visi žino bent svarbiausius dalykus apie šį maisto produktą, tad šio darbo tikslas išsiaiškinti grybų sudėtį, maistinę vertę, jų kitimą laikant skirtingomis sąlygomis, teigiamą ir neigiamą poveikį žmogaus organizmui, apdorojimo ypatumus, susipažinti su naujausiais moksliniais tyrimais.

Tyrinėdami grybų cheminę sudėtį, mokslininkai nustatė, kad ji yra artima ne tik daržovėms, bet ir mėsai bei žuviai. Juose, kaip ir minėtuose produktuose, gausu mineralinių medžiagų fosforo, kalcio ir kalio. Taip pat grybuose apstu baltymų. Įdomu tai, kad įvairių rūšių grybuose ar net ir to paties vieno grybo skirtingose dalyse yra vis kitoks baltymų kiekis. Daugiausia jų turi jaunų grybų kepurėlės, mažiausia – kotai. Grybai turi ir visų tinkamą žmogaus organizmo funkcionavimą užtikrinančių aminorūgščių – tirozino, gistidino, lecitino ir arginino.

Vidutiškai 90 proc. grybo sudaro vanduo. Baltymams atitenka 20-25 proc. sausos masės dalies, 2-3 proc. sudaro riebalai, 8-12 proc. – mineralinės medžiagos, visa kita – angliavandeniai. Grybų baltymai, kuriuose vyrauja linolinė ir oleininė aminorūgštys, maisto verte užima tarpinę padėtį tarp mėsos ir augalinių baltymų.

  • MS PowerPoint 57 KB
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 9 puslapiai (624 žodžiai)
  • Kolegija
  • Vilmantė
  • Grybų sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė
    10 - 3 balsai (-ų)
Grybų sudėties, savybių kitimo ir vertės analizė. (2016 m. Gruodžio 05 d.). https://www.mokslobaze.lt/grybu-sudeties-savybiu-kitimo-ir-vertes-analize.html Peržiūrėta 2019 m. Rugsėjo 20 d. 05:01
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema