Ispanijos gyventojų mitybos ypatumai, maisto vartojimo aspektai bei tradicinių patiekalų asortimentas


Įvadas. Ispanų virtuvė ir veiksniai turėja jai įtakos. Produktai. Mitybos rėžimas ir ypatumai. Užkandžiai. Salotos. Pagrindiniai patiekalai. Desertai. Gėrimai. Išvados. Literatūros sąrašas.


Ispaniška virtuvė – tai ne vientisa, o 17 skirtingų šalies regionų gastronomines tradicijas apjungianti kulinarinė sistema. Kiekvienas Ispanijos regionas – lyg savarankiška valstybė, kurioje gyvenantys žmonės turi mėgstamiausius produktus, receptus ir patiekalų ruošimo paslaptis. Pavyzdžiui, Katalonijoje labai mėgstami padažai, Kantabrijoje – jūrų gėrybės, Valensijoje – ryžiai. Andalūzijoje patiekalai dažnai gaminami skrudinant produktus aliejuje.

Pasirinkau Ispanijos virtuvę dėl to, nes dar būdama mokykloje su manų programa išvykau į Ispanija ir gyvenau Valensijoje ispanų šeimoje. Šis miestas sužavėjo ne tik savo senamiesčiu, papročiais, bet ir savo gardžiuoju maistu. Teko ragauti ne tik restoranuose paruošta maistą, bet ir naminį jų pačių tėvų ar senelių ruošiama maistą su iš kartos į kartą einančiais receptais.

Valgyk daug, skaniai, o svarbiausia - nepamiršk pasimėgauti kiekvienu kąsneliu. Tokios dietos ispanai siūlo laikytis visiems, kas nori džiaugtis gyvenimu. Šafranas, alyvuogės ir jūros gėrybės. Čiobreliai, raudonėliai, petražolės, česnakai ir, žinoma, prieskonių karalius šafranas aitriai kutena kiekvienos ispanų šeimininkės nosį. Tai priedai, kurie ne tik suteikia patiekalui puikų aromatą, bet ir reguliuoja medžiagų apykaitą, gerina sveikatą.

Nuo seniausių laikų ispanai valgo vynuoges ir alyvmedžių uogas bei vartoja jų produktus - vyną ir aliejų. Arabai juos išmokė vartoti maistui prieskonines žoles, apelsinus ir citrinas. Provincijų patiekalai skiriasi. Gyvenantieji pajūryje valgo daug žuvų, krabų, vėžių, moliuskų. Kalniečiai mėgsta troškintą avieną, arba ragu, astūrai - su pupom troškintas dešreles, rytų ispanai - plovą. Viskas valgoma su visokiais aštriais ir aromatingais padažais, kurių yra šimtai receptų. Beje, mums žinomas majonezas yra kilęs iš Maljorkos salos. Pačioje Ispanijoje ir už jos ribų paplitę chereso, malagos ir kiti natūralūs vynai. Be jokios abejonės Andalūzija garsėja fantastiškai skania šalta ir aštria sriuba gazpacho (pomidorai, paprika, česnakas, agurkas, duona), todėl tikrai verta ją paragauti.

Ispanija ilgus amžius buvo valdoma Maroko, šios šalies įtaka ypač juntama tradicinėje Andalūzijos virtuvėje. Čia ruošiama visame pasaulyje garsi gazpacho sriuba. Tai gaivi šaltsriubė, gaminama iš pomidorų, agurkų ir saldžiųjų paprikų, gardinama svogūnais, česnakais ir šviežiais bazilikais. O Valensijos valgių gaminimo tradicijas labiausiai veikė Vidurio Rytų kultūros. Šiame regione valgoma daug ryžių ir citrusinių vaisių, kuriuos kadaise į rytinę Ispanijos pakrantę įvežė finikiečiai ir arabai. Katalonijos virtuvė, anot žinovų, geriausia Ispanijoje. Kadangi regionas ribojasi su Prancūzija, jo virtuvė yra labiau prancūziška nei ispaniška.

Mėsos patiekalų tradicijos susijusios su 1492 metais, kai iš Pirėnų pusiasalio buvo išvaryti arabai. Švęsdami savo pergales ir protestuodami prieš musulmonų religiją, ispanai pradėjo miestelių aikštėse viešai skersti kiaules. Tai daroma iki šiol. Skerstuvių šventės dažniausiai vyksta per Naujuosius metus. Dabar tai tik miestelėnų pasilinksminimas, o XV amžiuje kaimynai ir draugai vieni kitus tikrindavo - ar tik nebus kuris musulmonas. Dėl to paskerstas paršelis buvo viešai siūlomas visiems praeiviams, o jo paragavusieji įrodydavo esantys katalikai.

  • Microsoft Word 360 KB
  • 2020 m.
  • Lietuvių
  • 12 puslapių (2952 žodžiai)
  • Kolegija
  • Aiste
  • Ispanijos gyventojų mitybos ypatumai, maisto vartojimo aspektai bei tradicinių patiekalų asortimentas
    10 - 3 balsai (-ų)
Ispanijos gyventojų mitybos ypatumai, maisto vartojimo aspektai bei tradicinių patiekalų asortimentas. (2020 m. Kovo 26 d.). https://www.mokslobaze.lt/ispanijos-gyventoju-mitybos-ypatumai-maisto-vartojimo-aspektai-bei-tradiciniu-patiekalu-asortimentas.html Peržiūrėta 2020 m. Balandžio 01 d. 00:40
×
24 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo