Konservantai



Turbut šiais laikais nei vienas maisto produktas ar pusfabrikatis neapsieina be įvairių maisto priedų su raide e, tokių kaip pavyzdžiui juslines maisto savybes pagerinantys priedai ar maisto laikymo trukmę prailginantys priedai. Įvairių valstybių maisto įstatymuose maisto priedai apibrėžiami ir klasifikuojami gana skirtingai. Paprastai maisto priedai ar jų skilimo produktai pasilieka galutiniame maisto produkte, tačiau kartais jie gali būti pašalinami perdirbimo metu.
Vienas iš svarbiausių maisto medžiagų priedams keliamų reikalavimų yra tas, kad jie ir jų skilimo produktai nebūtų toksiški pridedamo į maistą kiekio ribose. Toksiškumą reikia suprasti labai plačiai: tai – greitas vienkartinis ir chroniškas apsinuodijimas, potencialus kancerogeninis, teratogeninis ir mutageninis poveikis. Daugelyje valstybių maisto priedų naudojimas yra griežtai reglamentuojamas įstatymais, kurie gali reikšmingai skirtis. Todėl maisto priedų naudojimą įvairiuose šalyse, ypač europos valstybėse, siekiama harmonizuoti, įvertinant tiek turimą toksikologinę informaciją, tiek ir technologinius poreikius. Ir tik mes galime apsaugoti save ir kitus nuo žalingo ir nepageidaujamo šių medžegų poveikio mūsų organizmui. Šiame referate bus apžvelgiamos maisto laikymo trukmę prailginančiosantioksidantai - tai yra med˛iagos, kurios apsaugo produktus nuo jų savaiminio gedimo.