Kvapai ir skonis


Čia suvokiamas , analizuojamas kvapas. Skonio jutimas.

Uosle suvokiame įkvepiamo oro ir burnoje esančio maisto kvapą. Kvapą jaučiame uoslės organu. Jį sudaro uodžiamoji gleivinė, kuri iškloja viršutinę nosies kriauklę, akytąją plokštelę, pertvaros viršutinį kraštą. Uoslės epitelis apima 500 mm2 . Jis sudarytas iš receptorinių ląstelių , pamatinių ląstelių (pamatiniai epiteliocitai, iš kurių ir susidaro receptorinės ląstelės– neurosensoriniai epiteliocitai) ir atraminių (epiteliocitų) ląstelių. Neurosensorinių epiteliocitų dendritai yra trumpi ir baigiasi virpamaisiais plaukeliais, kurie paskendę viskoziniame skystyje. Plaukeliai padidina uodžiamąjį paviršių. Aksonai susitelkę į 16 -18 uodžiamųjų nervų (vienoje pusėje) , kurie iš nosies ertmės išlenda pro akytosios plokštelės angutes (akytkaulio angeles) ir patenka į uoslės stormenį, esntį galvos smegenyse.

  • Microsoft Word 1303 KB
  • 2015 m.
  • 3 puslapiai (412 žodžiai)
  • Modesta1996
  • Kvapai ir skonis
    10 - 8 balsai (-ų)
Kvapai ir skonis. (2015 m. Gegužės 05 d.). https://www.mokslobaze.lt/kvapai-ir-skonis.html Peržiūrėta 2018 m. Balandžio 25 d. 23:09
×