Maistinės medžiagos, energijos poreikio skaičiavimas, kūno sudėties matavimas


Medžiaga egzaminui Pagrindinės sąvokos Dietetika. Valgymo įprotis , valgysena. Vertė – kokybės matas Biologinė vertė. Dietos davinio vertė. Antropometrija Antropometrija –. Kūno masės indeksas. Energijos poreikio skaičiavimas. Paros energijos poreikis PEP. Tai turi atitikti bendrąsias organizmo sąnaudas BES , kurios priklauso nuo. Maisto termogeninis poveikis MTP. Maisto kiekis Valgymų dažnis. Ramybės energijos sąnaudos RES. Pagrindinė medžiagų apykaita PMA. PMA lemiantys veiksniai. Fiziniam aktyvumui naudojama energija. ● Sudaro 15 – 30 proc. Fizinio aktyvumo lygis FAK. Pagrindiniai baltymų šaltiniai. Baltymų energetinė vertė. Riebalų energetinė vertė. Angliavandenių energetinė vertė. Maistinės medžiagos nutrientai. Baltymų stoka atsiranda esant. Normali gliukozės koncentracija kraujyje. Klasifikacija tirpios vandenyje skaidulos. Netirpios vandenyje skaidulos. Padidėjusi juosmens apimtis.


Medžiaga egzaminui Pagrindinės sąvokos Dietetika – žinių apie dietas ir jų poveikį sveikatai visuma. Dieta – sveiko ar sergančio žmogaus maitinimosi režimas, įprastinio ar specialios mitybos maisto rūšies ir davinio sudėtis. Dietinis gydymas – paciento/kliento gydymas specialiai parinktomis dietomis. Mityba – mokslas apie maistą, maistinių medžiagų ir maisto sąsajas su sveikata ir ligomis; procesai, kurie vyksta organizme, kai maistas vartojamas, virškinamas, absorbuojamas ir utilizuojamas Maistas – neorganinių ir organinių medžiagų, kurias gauna organizmas iš aplinkos, visuma, būtina kūno audiniams susidaryti ir atsinaujinti, organizmo gyvybinei veiklai palaikyti, kūno energijai gauti. Maistą sudaro natūralūs arba perdirbti, kulinariškai (dažniausiai termiškai) apdoroti augaliniai ir gyvūniniai produktai. Valgis – iš maisto produktų ir priedų pagamintas patiekalas. Valgymas – procesas, kurio metu organizmas aprūpinamas maistinėmis medžiagomis - maisto įdėjimas į burną, jo sukramtymas ir nurijimas. Maitinimasis – procesas, kai asmuo pats valgo įprastą maistą natūraliu būdu (pro burną) . Maitinimas - organizmo aprūpinimas maistinėmis medžiagomis, kai dėl įvairių priežasčių asmuo pats negali valgyti įprasto maisto. Įmitimas - organizmo būklė, priklausanti nuo suvartojamo maisto kiekio. Kūno sudėjimas - griaučių struktūra. Kūno sudėtis - cheminių elementų organizme visuma. Sveikata – fizinė, psichinė ir emocinė organizmo būklė. Valgymo įprotis, valgysena – individualus asmens valgymo būdas. Vertė – kokybės matas.

  • Microsoft Word 15 KB
  • 2020 m.
  • Lietuvių
  • 5 puslapiai (1319 žodžiai)
  • Kolegija
  • Renata
  • Maistinės medžiagos, energijos poreikio skaičiavimas, kūno sudėties matavimas
    10 - 3 balsai (-ų)
Maistinės medžiagos, energijos poreikio skaičiavimas, kūno sudėties matavimas . (2020 m. Gegužės 28 d.). https://www.mokslobaze.lt/maistines-medziagos-energijos-poreikio-skaiciavimas-kuno-sudeties-matavimas.html Peržiūrėta 2020 m. Liepos 13 d. 20:53
×
127 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo