Maisto higienos užtikrinimo teisinis reguliavimas viešojo maitinimo įstaigose


Įvadas. Viešojo maitinimo įmonės atitikties higienos reikalavimams vertinimas. Reikalavimai patalpoms. Reikalavimai darbuotojams. Pagrindiniai teisės aktai, reglamentuojantys maisto higienos tvarkymo veiklą. Higienos norma hn 152003 „Maisto higiena“. Lietuvos respublikos maisto įstatymas. Pagrindiniai maisto saugos, kokybės ir tvarkymo reikalavimai. Maisto ir kitų į maistą panašių gaminių patekimo į rinką ribojimai. Europos parlamento ir tarybos raglamentas (eb) nr. 852/2004 dėl maisto. Išvados. Literatūros sąrašas.


Įmonės, kurios nori dalyvauti viešojo maitinimo atitikties higienos reikalavimams vertinime, privalo pateikti prašymą. Šis vertinimas padeda įmonėms tobulėti ir siekti savo tikslų, t.y tokios įmonės konkuruoja su kitomis įmonėmis ir tobulėja savo higiena, nes kiekviena įmonė siekia būti geriausia ir pagal įvertintą higieną žmonės pasirenka, kur jiems yra geriausia eiti. Įmonė, kuri įvertinta 5 balais (puodeliais), mano nuomone, pagal higieną yra geriausia ir į šią viešąją maitinimo įstaiga ateina daugiau žmonių valgyti nei į kitą, kuri yra prastesnė pagal įvertinimą.

Maisto higiena – labai svarbus dalykas tiek vienam asmeniui, tiek visai įmonei. Maisto higienos turi laikytis kiekvienas žmogus ir įmonė, kuri siekia, kad maistas būtų saugus ir užkirstų kelią nepageidaujantiems mikroorganizmams. Maisto higienos tvarkymo veikla yra įrašyta teisės aktuose, kuriuos privalo išmanyti ir tinkamai naudoti įmonė, kuri pateikia maistą žmonėms.

Galime daryti išvadą, kad maistas turi būti tinkamas žmonėms vartoti, t.y neužterštas ir turi būti dedami tik teisės aktų leidžiami maisto priedai bei maistinės medžiagos, bei leidžiama naudoti tik teisės aktų nustatytus reikalavimus atitinkančias medžiagas bei gaminius.

4.2.2 MAISTO IR KITŲ Į MAISTĄ PANAŠIŲ GAMINIŲ PATEKIMO Į RINKĄ RIBOJIMAI

Apibendrinant galima pasakyti, kad maistas turi atitikti savo formą, kvapą, skonį, išvaizdą, dydį. Jeigu maistas yra neaiškios pakuotės ar kilmės, tai gali grėsti pavojus žmonių gyvybei. Žmogus privalo pasirinkti gerą, kokybišką maistą ir jis turėtų mokėti jį atskirti nuo neaiškios kilmės produktų.

4.3 852/2004 DĖL MAISTO

Atliekant šį savarankišką darbą paaiškėjo, kad norint užtikrinti maisto higieną viešojo maitinimo įstaigoje, mes privalome laikytis visų reikiamų priemonių, kad maistas būtų išsaugomas šviežias ir, kad dirbtumėme švarioje aplinkoje. Vienas iš pagrindinių priemonių, kad tikrai maistas būtų higieniškas – RVASVT. Tai yra sistemos priemonė, kuri padeda maisto tvarkymo subjektams užtikrinti maisto saugą. Taip pat labai svarbūs yra teisės aktai, kuriais žmonės turi vadovautis ir užkirsti kelią patogeniniams mikroorganizmams. Pagrindiniai teisės aktai, maisto higienos tvarkymo veiklą yra: Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas, Lietuvos Respublikos maisto įstatymas bei HN 15:2005 „Maisto higiena“. Taigi galima būtų teigti, kad maisto higienos užtikrinimas viešojo maitinimo įstaigose priklauso nuo pačių žmonių ir jų supratimo apie higienišką maisto užtikrinimą.

  • Microsoft Word 84 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 15 puslapių (2552 žodžiai)
  • Universitetas
  • Laimė
  • Maisto higienos užtikrinimo teisinis reguliavimas viešojo maitinimo įstaigose
    10 - 2 balsai (-ų)
Peržiūrėti darbą
Maisto higienos užtikrinimo teisinis reguliavimas viešojo maitinimo įstaigose. (2017 m. Lapkričio 10 d.). https://www.mokslobaze.lt/maisto-higienos-uztikrinimo-teisinis-reguliavimas-viesojo-maitinimo-istaigose.html Peržiūrėta 2021 m. Gegužės 18 d. 08:54
Peržiūrėti darbą
×
41 mokytojas prisijungę laukia tavo klausimo