Maisto medžiagų rezorbcija ir mitybos fiziologija


Vandens ir mineralinių medžiagų rezorbcija. Mitybos fiziologija Valgyti rekomenduojama 4X. Vandens ir mineralinių medžiagų apykaita. Mikroelementai Fe , Zn , Co. Tirpūs riebaluose vitaminai. Anabolizmu , o. Darbas ir energijos apykaita. Maisto medžiagų kaloringumas. Specifinis dinaminis maisto medžiagų veikimo dėsnis. Fizinė termoreguliacija. %. - %. Šilumos atidavimas laidumu.


Angliavandenių rezorbcija. Greičiausiai rezorbuojasi glukozė, o jos rezorbcijos greitis priklauso nuo Na jonų koncentracijos terpėje, kurie suteikia energiją- pernešti į epitelinę žarnų ląstelę, iš kurios per vartų veną patenka į kepenis.

Baltymų rezorbcija: Galutiniai baltymų skilimo produktai- aminorūgštys rezorbuojasi, pagal koncentracijos gradientą- Na-aminorūgščių kotransporto būdu.

Riebalų rezorbcija. Riebalai virškinami plonoje žarnoje. Išsiskiria tulžis, baltymai emulguojami, o lipazės juos skaido į riebiasias rūgštis ir glicerolį.. Glicerolis gerai tirpsta vandenyje ir lengvai rezorbuojamas.. Riebiosioms rūgštims rezorbuotis reikalinga tulžis.Susidaro micelės: viduje riebios rūgštys, vitaminai, cholesterolis- apgaubti tulžies rūgščių ir vyksta rezorbcija, o 40- 80 % nerezorbuotų r. pasišalina su išmatomis.

Vandens rezorbcija prasideda skrandyje, o daugiausia- plonoje žarnoje-pagal osmozinį slėgį. Jis patenka į kraują ir į tarpląstelinę terpę.

Na jonai rez. iš plon.ž. pagal elektrocheminį gradientą ir – vykstant glukozės/Na kotransportui.

Ca jonų rezorbcija 50 X lėtesnė, vyksta dvylikapirštėje ž. ir tuščioje ž.. Talkina: vit D3 ir hormonas paratinoidinas.

Valgyti rekomenduojama: 4X: pusryčiai (30%), II pusryčiai (20%), pietūs (40%), vakarienė (10 %). Valgyti - gyvulinės ir augalinės kilmės maistą. Gyvulinės kilmės maistas pasisavinamas: :95%. Atsiranda sotumo jausmas: Iš burnos, skrandžio RP perduodama informacija, į centrus ir valingai vykdomas atsakas. Jei maisto energetinė vertė neatitika poreikių- gali kauptis riebalai, ar vystytis išsekimas.

Turi būti maiste: baltymų-15 %, riebalų- 25 % angliavandenių-60% , mineralinių medžiagų, vitaminų.

Pagrindinė organizmo statybinė medžiaga- baltymai dalyvauja vystymosi augimo procese, hormonų fermentų biosintezėje, palaiko onkotinį spaudimą; iš jų gaminami krešėjimo faktoriai.

  • Microsoft Word 32 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 8 puslapiai (1359 žodžiai)
  • Kolegija
  • Erika
  • Maisto medžiagų rezorbcija ir mitybos fiziologija
    10 - 1 balsai (-ų)
Maisto medžiagų rezorbcija ir mitybos fiziologija. (2018 m. Lapkričio 24 d.). https://www.mokslobaze.lt/maisto-medziagu-rezorbcija-ir-mitybos-fiziologija.html Peržiūrėta 2020 m. Birželio 06 d. 16:22
×
117 mokytojų prisijungę laukia tavo klausimo