Maisto priedų gaminiuose tyrimas


Maisto priedų gaminiuose tyrimas. Gamintojas Gaminys Produkto sudėtis. Emulsiklis E 472e. Konservantas sorbo rūgštis E. Tirštikliai karageninas E407 ir pupenių derva E415 , rūgštingumą reguliojanti medžiaga. Tirštiklis pektinai EMaisto priedai maisto priedai. Simbolis Pavadinimas Funkcinė grupė. Maisto priedų cheminės ir funkcinės savybės maisto priedų funkcinė grupė. Įvairūs maisto priedai. Funkcinės grupės ir jų paskirtis. Maisto priedų poveikis žmogaus organizmui. Konservantų , dažų ir kitų priedų poveikis žmogaus organizmui. Literatūros ir informacinių šaltinių sąrašas.


Apibrėžti kas yra maisto priedas, suklasifikuoti maisto priedus ir apibrėžti jų funkcijas;

Surinkti duomenis apie maisto priedus tokiose maisto produktų grupėse: mėsos gaminiai, pieno produktai, duonos ir pyrago gaminiai bei miltinė konditerija;

Surašyti maisto priedus į pateikta lentelę. Atlikti surinktų duomenų apie maisto priedus literatūros analizę;

Kai kurie saldikliai specifinio skonio :ciklamatas sleikčiai saldus, o sacharinas – su kartumo prieskoniu. Todėl norint išgauti malonesnį gerimo ar kito produkto skonį, saldikliai maišomi.

Dažniausiai dirbtiniai saldikliai vartojami sumažintos energinės vertės arba becukrių bealkoholinių gėrimų, desertų, žuvų prezervų gamyboje, vėžiagyvių, bei žuvų marinatų, padažų, koditerinių gaminių gamyboje. Tai cukraus pakaitalas žmonėms, sergantiems cukrinių diabetu ar norintiems riboti angliavandenių kiekį.

Didina kraujo spaudimą: konservantai: E 250, E 251, E 252.

Taip pat duonos bei pyrago, miltinės konditerijos gaminiuose yra naudojami įvairūs dažikliai, tokie, kaip beta karotenas, paprastoji karamelė, karminas ir kt. Dauguma šių dažiklių yra natūralios kilmės. Dažikliai yra naudojami siekiant suteikti maisto produktui spalvą ar ją atgaivinti, jeigu ji buvo prarasta produkto gamybos metu.

Mėsos gaminiuose dažniausia vartojami šie maisto priedai: konservantai E 250, E 262, antioksidantai, kvapniosios medžiagos, aromato ir skonio stiprikliai, tirštikliai, stabilizatoriai, dažikliai.

Pieno produktuose labiausiai naudojami: tirštikliai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, dažikliai ir stabilizatoriai.

Pasirinkose duonos ir pyrago produktuose daugiausiai aptinkami konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, miltų apdorojimo medžiagos, kurie prailgina produkto galiojimo laiką, pagerina jų išvaizdą, tešlos kokybės savybes.

Mėsoje kuri yra sodrios, gražios raudonos spalvos ir stipraus kvapo aptikta daug skonio stipriklių E 621 ir E 635, taip pat stingdiklių E 401, stabilizatorių E 451, E 509, tirštiklių E 412, kurie suteikia mėsai skonį, kvapą ir konsistenciją.

Didesnę naudą maisto priedų naudojime turi gamybininkas, tobulinant maistą jis tampa patrauklesnis vartotojui.

Maisto priedų naudojimas yra labai intensyvus, tyrimai ir jų naudojimo kontrolė yra griežta, priedų žala nėra įrodyta.

  • Microsoft Word 46 KB
  • 2019 m.
  • Lietuvių
  • 21 puslapis (3923 žodžiai)
  • Kolegija
  • Jurga
  • Maisto priedų gaminiuose tyrimas
    10 - 2 balsai (-ų)
Maisto priedų gaminiuose tyrimas. (2019 m. Spalio 13 d.). https://www.mokslobaze.lt/maisto-priedu-gaminiuose-tyrimas.html Peržiūrėta 2019 m. Lapkričio 12 d. 22:42
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema