Maisto produktų klasifikavimas


Kilmę Cheminę sudėti svarbiausią žaliavą Vartojimą Pagal gamtinę kilmę. Pagal svarbiausią žaliavą. Maisto prekės priskiriamos plataus vartojimo prekių grupei. Baltymų pokyčiai maisto perdirbimo ir laikymo metu. Riebalų pokyčiai maisto perdirbimo ir laikymo metu. Krakmolo pokyčiai maisto perdirbimo ir laikymo metu. Toliau bulvių 59 – 64 °. Organinės neenerginės medžiagos – vitaminai. Optimaliausia fermentų veikimo temperatūra 30. Maisto kokybės tyrimo metodai.


Deformacija – pakeisti formą ir dydį, veikiant išorės jėgoms. Gali būti grįžtamoji arba liekamoji.

Sorbcinės savybės – produkto geba sugerti vandens garus (higroskopiškumas) ir lakiąsias medžiagas. Priešingas sorbcijai procesas – desorbcija

Energinių medžiagų pagrindinė funkcija – suteikti organizmui energijos (fizikin. matavimo vnt. kcal/kJ), o neenerginės medžiagos atlieka kitas gyvybiškai svarbias specifines funkcijas.

Baltymų pasisavinimui organizme turi įtakos maisto produktų gamybos technologija ir jų kulinarinis apdorojimas. Veikiant temperatūrai, rūgštims, baltymai denatūruoja (suyra natūrali jų struktūra), jie koaguliuoja ir nusėda. Denatūruoti baltymai netenka biologinio aktyvumo, tampa blogiau pasisavinami. Baltymų denatūracijos laipsnis priklauso nuo temperatūros, drėgmės ir šildymo trukmės.

Veikiant oro deguoniui vyksta riebalų oksidacija (autooksidacija). Dėl susidariusių oksidacijos produktų riebalai įgauna nemalonų skonį (apkarsta) ir kvapą. Riebalų oksidacijos produktai gali apnuodyti organizmą. Greičiau riebalai apkarsta nuo aukštos temperatūros, didelės santykinės oro drėgmės ir šviesos, ypač ultravioleto. Oksidaciją katalizuoja su riebalais besiliečiantys metalai – Co, Mn, Fe, Cu.

Aukštoje temperatūroje (250-300°C) skyla ir susidaro aštraus, nemalonaus kvapo koncerogeniškas junginys akroleinas.

Netirpūs šaltame vandenyje. Aukštesnėje temperatūroje išbrinksta, susidaro klampus koloidinis tirpalas, kuris atvėsdamas sudaro patvarų gelį (krakmolo kleisterį).

Organiniai junginiai, atliekantys katalizatorių ir biocheminių reakcijų reguliatorinės funkcijas. Daugelis jų turi būti gaunami su maistu, nes organizmas nesintetina.

  • Microsoft Word 39 KB
  • 2019 m.
  • Lietuvių
  • 5 puslapiai (1222 žodžiai)
  • Kolegija
  • Andrej
  • Maisto produktų klasifikavimas
    10 - 1 balsai (-ų)
Maisto produktų klasifikavimas. (2019 m. Spalio 25 d.). https://www.mokslobaze.lt/maisto-produktu-klasifikavimas.html Peržiūrėta 2019 m. Lapkričio 19 d. 18:20
×
Namų darbų pagalba 24/7