Maisto produktų kokybė ir saugumas


Įvadas. Maisto produktų kokybę reglamentuojantys teisės aktai. Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos maisto įstatymai. Maisto kokybės valdymas. Maisto produktų kokybė ir saugumas. Maisto produktų sudėtis ir savybės. Ekologiški maisto produktai. Maisto produktų kokybės vertinimas. Situacijos analizė. Išvados. Literatūra.


Lietuvoje įstatymus, susijusius su maisto kokybes valdymu, priima Lietuvos Respublikos Seimas. Juos įgyvendina Lietuvos Respublikos Vyriausybė, kurios kompetencija maisto saugos srityje yra rengti ir tvirtinti valstybinę maisto saugos, kokybės ir gyventojų mitybos gerinimo veiksmų strategiją, atlikti kitas su maisto sauga ir kontrole susijusias funkcijas, reglamentuojamas įstatymais ir kitais teises aktais:

Prekių klasifikacijoje maisto prekės skirstomos pagal svarbiausią žaliavą, iš kurios jos pagamintos, į duonos ir pyrago gaminius, vaisius ir daržoves, pieną ir pieno produktus, žuvį, mėsą, kiaušinius, riebalus, gėrimus, tabako gaminius, konditerijos gaminius ir kt.

Nuo maisto produktų cheminės sudėties tiesiogiai priklauso jų maistingumas ir kokybė. Maisto sudėtyje esančios medžiagos skirstomos į organines (baltymai, riebalai, angliavandeniai, vitaminai, organinės rūgštys, fermentai, dažančiosios bei aromatinės medžiagos) ir neorganinės (vanduo ir mineralinės medžiagos).

Ekologiškus produktus Lietuvoje sertifikuoja VšĮ „Ekoagros“. Ekologiškų produktų sertifikatas liudija, kad produktai yra pagaminti ekologiniame ūkyje, kuris sertifikuojamas viešosios sertifikacijos įstaigos „Ekoagros“, įsteigtos LR ŽŪ ministerijos ir Sveikatos apsaugos ministerijos pagal ekologinio ūkininkavimo norminį dokumentą – Ekologinio žemės ūkio taisykles. Šiuo atveju sertifikuojamas gamybos procesas. Ekologinės gamybos ūkio sertifikatas suteikia teisę ženklinti produktus ekologiško produkto ženklu. Vartotojai turi teisę iš maisto realizavimo įmonės administracijos reikalauti maisto produktų kokybės sertifikatų, jeigu kyla abejonių, ar produkto kokybė atitinka deklaruojamą.

Žemės ūkio produktų kokybės analizei buvo pasirinkti parduotuvės „Maxima“ ekologiški maisto produktai, o maisto produktų sudėties aprašymas buvo paimtas iš „Barboros“ svetainės. Vertinami buvo sekantys ekologiški produktai: pienas, pilno grūdo makaronai, visų grūdo dalių ruginė duona ir sviestas.

Ekologiški virti burokėliai. Produktas virtas ir paruoštas vartojimui. Laikyti sausoje, tamsioje vietoje.

Ekologiškas sviestas AISTĖ, 82,5% rieb. Sudedamosios dalys: grietinėlė, ES ir ne ES ekologiško žemės ūkio produktai. Alergenai: pieno ir jo produktų (įskaitant laktozę). Laikyti šaldytuve.

  • Microsoft Word 47 KB
  • 2019 m.
  • Lietuvių
  • 13 puslapių (2747 žodžiai)
  • Kolegija
  • Karolina
  • Maisto produktų kokybė ir saugumas
    10 - 1 balsai (-ų)
Maisto produktų kokybė ir saugumas. (2019 m. Spalio 29 d.). https://www.mokslobaze.lt/maisto-produktu-kokybe-ir-saugumas.html Peržiūrėta 2019 m. Lapkričio 21 d. 17:37
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema