Maisto saugos ir kokybės vertinimas Naminis sviestas


Produktas pagal, kurį yra aprašoma situacija. Situacija ir jos etapai. Prevencijos priemonės. Išvados. Literatūros sąrašas.


Iš natūralaus, naminio karvės pieno pasterizuotos grietinėlės, mušimo budu buvo pagamintas sviestas. Tačiau po savaitės ( buvo laikoma 15-20ᵒC, drėgnoje aplinkoje) sviestas įgavo kitą spalvą, atsirado kartumo ir rūgštumo skonis, šonuose pasirodė dėmės ir pelėsis. Tai rodo, jog produktas yra užkrėstas proteolitinėmis puvimo bakterijomis, pienarūgščių lazdelių bakterijomis, sporinių, laktokokų, mielių, pelėsinių grybų bakterijomis. Kurios ir sukelia apkartimą (proteolitinės, sporinės bakterijos), padidėjas rūgštumas (pienarūgštės ir kokų bkterijo), pelėjimas, dėmių atsiradimas (pelėsiniai grybai). Šių mikroorganizmų šaltiniai yra:

Dėl šių veiksnių, kurie įtakojo mikroorganizmų atsiradimą, sviestas įgavo jam nebūdingų savybių, dėl kurių jis tapo netinkamas vartojimui. Taip pat dažna šių mikroorganizmų atsiradimo priežastis yra netinkamai išplauti sviesto muštuvai.

Kadangi sviestas yra greitai gendantis maisto produktas, tai apsaugoti nuo galimo mikroorganizmų patekimo galima šiomis priemonėmis:

Kadangi daugelio mikroorganizmų patekimo priežastis yra sviesto muštuvai, juos yra būtina gerai išplauti ir sutvarkyti taip, kad viskas būtų sterilu ir paruošta kitam naudojimui. Nemažiau svarbi yra ir darbo aplinka, todėl būtina pasirūpinti, kad darbo aplinka ir drabužiais būtų švarūs.

  • Microsoft Word 23 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 8 puslapiai (648 žodžiai)
  • Kolegija
  • Ruta
  • Maisto saugos ir kokybės vertinimas Naminis sviestas
    10 - 3 balsai (-ų)
Maisto saugos ir kokybės vertinimas Naminis sviestas . (2017 m. Gruodžio 14 d.). https://www.mokslobaze.lt/maisto-saugos-ir-kokybes-vertinimas-naminis-sviestas.html Peržiūrėta 2018 m. Rugsėjo 24 d. 09:18
×