Meduolinė tešla (2)


Praktinis darbas Nr. Meduolinės tešlos paruošimas Meduolinės tešlos gaminimas šaltai. Plikyta meduolinė tešla. Baziniai meduolinės tešlos ingredientai. Meduolinės tešlos ydos ir atsiradimo priežastys Ydos. Meduoliai praradę formą. Susitraukę , mažai pakilę. Meduolių apačioje susidariusios tuštumos. Užduoties vertinimo kriterijai. Rekomenduojamos literatūros sąrašas. Technologinė kortelė Gaminio apibūdinimas. Žaliavos pavadinimas Bruto , kg. Tešlos paruošimo aprašymas. Gaminio formavimo ir kepimo aprašymas. Gaminio juslinė charakteristika. Technologinė gaminio schema.


Meduoliai kepami iš tešlos, užmaišytos su medumi. Padavimai pasakoja, kad medus ir meduoliai buvę dievų valgis, bet šio gardumyno neatsisakydavo ir mirtingieji. Meduolių gamyba ir jų receptai vis tobulėjo. Šiems kepiniams vartojama daug aštrių prieskonių. Stiprus ir kvapus prieskonių aromatas derinasi prie saldaus meduolių skonio. Meduoliams vartojami kvietiniai aukščiausios, pirmos ir antros rūšies miltai, turintys mažai glitimo. Jei vietoj kvietinių miltų dalis dedama ruginių, meduoliai būna trapesni, ne taip greitai sudžiūsta.

Krakmolo ir invertinis sirupas, supilti į meduolių tešlą, ne tik pagerina jų skonį, bet ir stabdo žiedėjimą. Miltinių gaminių žiedėjimas- sudėtingas procesas. Kepant krakmolas kleisterizuojasi, t.y. suriša daug vandens ir virsta kleisteriu. Ilgiau laikomuose gaminiuose krakmolo dalelės persigrupuoja, krakmolas sutvirtėja, netenka gebėjimo surišti vandenį ir kleisteris pasensta. Taigi šis procesas ir sukelia gaminių žiedėjimą. Sužiedėjusių gaminių plutelė būna minkšta (netrapi), elastinga, minkštimas- trupus, o kai sudžiūsta, - labai kietas.

Parenkami įvairūs prieskonių mišiniai: gvazdikėlių, cinamono, kvepiančiųjų ir karčiųjų pipirų, kardamonio, imbiero, mėtų, vanilės, anyžių, apelsinų, citrinų žievelės geltono sluoksnio.

Iškepti meduoliai būna balti, gelsvi iki rudumo. Šviesiai rudą spalvą meduoliams suteikia medus. Tamsiai rudai tešla nudažoma degintu cukrumi.

Meduolių gaminama įvairių: apvalių, ovalių, figūrinių. Jų paviršius gali būti patepamas kiaušiniu, pabarstomas cukrumi, kapotais riešutais arba iškepus apglaistomas glaistymo sirupu. Plikyti glaistyti meduoliai ilgiau išsilaiko švieži.

  • Microsoft Word 38 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 6 puslapiai (1206 žodžiai)
  • Kolegija
  • Benediktas
  • Meduolinė tešla (2)
    10 - 2 balsai (-ų)
Meduolinė tešla (2). (2017 m. Lapkričio 19 d.). https://www.mokslobaze.lt/meduoline-tesla-2.html Peržiūrėta 2018 m. Lapkričio 17 d. 14:45
×