Mikotoksinai: klasifikacija, poveikis žmogaus organizmui


Mikotoksinų patekimas į žmogaus organizmą. Faktai apie miktoksinus. Mikotoksinų klasifikacija. Aspergillus genties mikroskopinių grybų produkuojami toksinai. Aflatoksinai. Aflatoksinų poveikis žmogaus organizmui. Ochratoksinai. Maisto produktų užterštumas ochratoksinais. Ochratoksinų poveikis žmogaus organizmui. Fusarium genties mikroskopinių grybų produkuojami toksinai. Trichotecenai. Trichotecenų poveikis žmogaus organizmui. Maisto produktų užterštumas trichotecentais. Zearalenonas. Zearalenono poveikis naminiams gyvuliams ir žmogaus organizmui. Fumonisinai. Fumonisų poveikis naminiams gyvuliams ir žmogaus organizmui. Penicillium genties mikroskopinių grybų produkuojami toksinai. Citreoviridinas. Citreoviridinų poveikis naminiams gyvuliams ir žmogaus organizmui. Citrininas. Citrinino poveikis naminiams gyvuliams ir žmogaus organizmui. Patulinas. Patulino poveikis naminiams gyvuliams ir žmogaus organizmui. Maisto produkto užterštumas patulinu. Penicilino rūgštis. Penicilino rūgšties poveikis žmogaus organizmui. Penicillium rogueforti rūšies mikroskopinių grybų produkuojami toksinai. PR-toksinas. Mikofenolinė rūgštis. Mikotoksinų prevencija ir kontrolė saugomuose grūduose ir sėklose. Grūdų džiovinimas. Vengti pažeistų grūdų. Tinkamos laikymo sąlygos. Naujausi mikotoksinų tyrimai. Su fermentais susietų imunosorbentų tyrimas aflatoksinų, ochratoksino A ir deoksinivalenolio kiekiams nustatyti sausuose naminių gyvūnėlių ėdaluose.


Dabar žinoma apie 240 toksiškų pelėsinių grybų, išaiškinta daugiau nei 120 nuodingų jų apykaitos medžiagų - mikotoksinų.

Po atliktų tyrimu su beždžionėmis nustatyta, jog esant maiste iki 1,8 mg/kg aflatoksino B1 sukeliamas ryškus apsinuodijimas, pažeidžiantis kepenis, o esant maiste apie 5 mg/kg – gyvūnai greitai žūdavo. Beždžionių apsinuodijimo požymiai tokie: vėmimas, kosulys, dusimas, nervinių ląstelių degeneracija ir pan.

Jeigu maisto produktuose aflotoksinų kiekis siekia 1,7 mg/kg, per trumpą laiką negrįžtamai paveikiamos kepenys, jei 75 mg/kg – žmogus labai greitai miršta.

Dažniausiai aflotoksinais apsinuodija vaikai, kai maiste šios medžiagos koncentracija yra 0,2-1 mg/kg, apsinuodijimai pasireiškia sunkiu kepenų uždegimu. Tokie apsinuodijimai yra žinomi Pakistane, Kenijoje ir kt. dėl netinkamų, blogos kokybės kukurūzų. Dėl tokios pat priežasties Indijoje taip pat buvo aptikta ir suaugusiųjų žmonių apsinuodijimų šiuo atveju buvo nustatyta aflatoksino B1 koncentracija buvo iki 15,6 mg/kg, todėl daugelis net mirė.

Didelis pavojus vyksta žmogaus organizmui gręsia vykstant lėtiniam apsinuodijimui. Nustatyta, kad jei maistas su aflotoksinais vartojamas ilgesnį laiką, gali išsivysti odos pažeidimai, primenantys raupus ar Reje sindromą (išsivysto encefalopatija, sunyksta ir pakinta riebalai vidaus organuose ir žmogus miršta). Vykstant vaikų lėtiniam apsinuodijimui pakinta kraujo sudėtis (sumažėja albuminų kiekis), kepenyse, sumažėja imuninis atsparumas, vaikų kraujyje ištyrus rasta B1, B2, G, M1, M2 aflatoksinų. Reje sindromas pasireiškia troškuliu, vėmimu, hipoglikemija, konvulsijomis, koma.

Šiuos toksinus toksinus gamina Asperigillus ochraceus rūšies ir Penicillium verrucosum rūšies mikroskopiniai grybai.

Ochratoksinų paplitimas susietas su pelėsio Aspergillus ochraceus vystymosi ypatumais. Optimali vystymosi temperatūra - 26˚C, tačiau vystosi ir esant temperatūrai nuo 12 iki 37˚C. Aspergillus ochraceus gali vystytis sūrioje aplinkoje, kai druskos kiekis siekia iki 30 proc.

Ochratoksinai priskiriami ypač nuodingiems junginiams. Nuodingiausias iš jų yra ochratoksinas A. B ochratoksinas pasižymi mažiausiu toksiškumu.

Kiaulių skerdienų tyrimai parodė, kad didžiausia ochratoksino A koncentracija aptinkama kraujyje ir kepenyse, daug mažesnė – raumenyse ir lašiniuose.

Virinant, sterilizuojant ochratoksinai išlieka, laikant miltus, kruopas ochratoksinų kiekis didėja. Nustatyta, kad laikant avižinius miltus 4 mėn. 28˚C temperatūroje ochratoksino A kiekis padidėja 36-47 proc. Alaus gamybos metu ochratoksino A kiekis sumažėja, matyt, turi įtakos fermentaciniai procesai, vykstantys gamybos metu. Dabar yra žinoma, kad ochratoksinų kiekį galima sumažinti net iki 76 proc. kaitinant 250 ˚C temperatūroje ir išlaikant 40 min.

Fusarium genties mikroskopiniai grybai – tai tipiški „lauko“ pelėsiai, nes daugiausia vystosi ant vegetuojančių augalo dalių. Šie mikroskopiniai grybai produkuoja apie 100 įvairių toksiškų junginių.

Trichotecenams priskiriama daugiau nei 40 junginių, o pagal struktūrą jie yra sugrupuoti į 4 grupes: A, B, C ir D. Daugelis iš jų ypač stiprūs nuodai. Pagrindiniai toksinai.

  • Microsoft Word 77 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 11 puslapių (2707 žodžiai)
  • Kolegija
  • Miglė
  • Mikotoksinai: klasifikacija, poveikis žmogaus organizmui
    10 - 1 balsai (-ų)
Mikotoksinai: klasifikacija, poveikis žmogaus organizmui . (2018 m. Gruodžio 16 d.). https://www.mokslobaze.lt/mikotoksinai-klasifikacija-poveikis-zmogaus-organizmui.html Peržiūrėta 2019 m. Rugsėjo 16 d. 13:28
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema