Mikrobiologijos pagrindai konspektas (2)


Mikroorganizmų kultūros augimas. Aprašykite mikroorganizmų augimo kreivę uždaroje sistemoje kreivę. Augimas. Grynąja mikroorganizmų kultūra. Mišriąja arba heterogenine kultūra. Mikroorganizmų augimo kreivė. Bakterijų kultivavimo principai. Periodinis ir nepertraukiamas kultivavimas. Kultivavimas. Mikroorganizmų augimo pobūdis skystoje terpėje ir ant standžios terpės. Mitybos terpė. Pagal kosistenciją Skystoji terpė. Temperatūros įtaka mikroorganizmų augimui. Kaip skirstomi mikroorganizmai pagal prisitaikymą gyventi tam tikroje temperatūroje. Mikroorganizmai pagal prisitaikymą gyventi tam tikroje temperatūroje skirstomi į tris pagrindines grupes Psichrofilus Mezofilmus Termofilus Psichrofiliniai. Drėgmės ir vandens aktyvumo įtaka mikroorganizmų augimui. Vandens aktyvumas ( ). Mažėjant vandens kiekiui terpėje mikroorganizmai. Terpės oksidacijos – redukcijos potencialo įtaka mikroorganizmų augimui. Šviesos ir jonizuojančios spinduliuotės įtaka mikroorganizmų augimui. Saulės šviesa reikalinga tik fotosintezę vykdantiems mikroorganizmams. UV trumpabangė spinduliuotė 295 – 200 nm bangos ilgio. Radijo bangų , elektros srovės. Ultragarso bei mechaninio poveikio įtaka mikroorganizmų augimui. Radio bangos ir elektros srovė. Radijo bangos ir elektros srovė. Sterilizacijos ir pasterizacijos procesai. Kokie veiksniai turi įtakos šiems procesams ? Sterilizacija. Kas yra mikroorganizmų žuvimo greitis ir kokie parametrai jį nusako ? Mikroorganizmų žuvimo greitis. Mikroorganizmų žuvimo greičio matą nusako keli parametrai Žuvimo laikas D –. Kaitinimo temperatūrų intervalas Z. Ką apibūdina D ir Z konstantos ? Aprašykite D ir Z konstantas. Dezinfekcija. Cheminių veiksnių įtaka mikroorganizmams. Bakteriostatinis medžiagos poveikis.


Jei kultūrą sudaro vienos rūšies ląstelės, ji vadinama grynąja mikroorganizmų kultūra (vienos ląstelės palikuonys), jei kelių rūšių- mišriąja arba heterogenine kultūra.

Mikroorganizmų augimo kreivė- kreivė, kuria aprašoma logaritminio gyvųjų ląstelių skaičiaus priklausomybė nuo laiko.

Augimo kreivė rodo, kad periodinėje kultūroje mikroorganizmų augimas ribojamas maisto medžiagų išsekimo, metabolite susikaupimo, gyvybinės erdvės trūkumo. Jei auginant mikroorganizmus nuolat bus teikiama mitybinė terpė ir išleidžiamas produktas (ar mikroorganizmų suspencija), kultūra bus tolydinė ar nenutrūkstamoji. Taip auginami mikroorganizmai maisto medžiagas gauna optimaliomis sąlygomis, todėl gali sparčiai augti ir daugintis.

Periodinis kultivavimas yra toks, kai mikroorganizmai sėjami į paruoštą mitybinę terpę ir auginami fermenteryje tam tikrą laiką. Pradžioje maisto medžiagų būna per daug, bet ilgainiui jų pradeda trūkti, susikaupia metaboliyų ir augimas palengva sustoja.

Nepertraukiamas kultivavimas yra toks, kai į fermenterį nuolat teikiama mitybinė terpė ir iš jo išleidžiami metabolitai arba mikroorganizmų suspencija. Nepertraukiamai mikroorganizmai kultivuojami chemostatuose arba turbidostatuose. Chemostate metabolite kiekis reguliuojamas terpės įtekėjimo ar ištekįjimo greičiu (neautomatinė reguliavimo Sistema). Kultūros augimą limituoja tam tikra substrato koncentracija, kuri leidžia palaikyti atitinkamą kutūros augimo greitį. Įtekėjimo greitis turi užtikrinti maksimalų augančios kultūros ir konpensuoti ištekančios ar išsiplaunančios mikroorganizmų suspencijos kiekius. Tokiu atveju kultūros suspencijos tankis lieka pastovus. Jei įteėjimo greitis gana ilgai išlieka pastovus, tai chemostato darba reguliuojamas automatiškai.

Kolonija- riboti, vizualiai matomi, paprastai iš vieno mikroorganizmo išaugę individų telkiniai. Standžioje terpėje kolonijos gali būti stambios, smulkios, nykštukinės, apskritos ar netaisyklingos formos, plokščios, išgaubtos, lygiais ar karpytais kraštais.

Temperatūros įtaka mikroorganizmų augimui. (219 pusl.)

Nuo temperatūros priklauso mikroorganizmų dauginimosi greitis ir biocheminių reakcijų intencyvumas.

Optimali temperatūra- palankiausia temperatūra mikroorganizmams, kurioje jie gali daugintis (leidžia sparčiausią augimo ir metabolizmo greitį).

Minimali temperatūra- žemiausia temperatūra, kurioje mikroorganizmas gali daugintis ir vykdyti metabolizmą.

Maksimali temperatūra- aukščiausia temperatūra, kurioje mikroorganizmas gali daugintis ir vykdyti metabolizmą.

Mikroorganizmai pagal prisitaikymą gyventi tam tikroje temperatūroje skirstomi į tris pagrindines grupes:

Termofilų mikroorganizmų optimali temperatūra apie 45-60 *C. Kai kurie iš jų žemesnėje nei 60-80 *C temperatūroje neauga.

Vandens aktyvumas- produkto viso vandens dalis, kuri nesujungta su koloidais ar kitomis medžiagomis ir kuri gali būti naudojama mikroorganizmų (cheminias, fizikiniams ir biologiniams procesams). Vandens aktyvumas kinta nuo iki 1.

Vandens aktyvumas ( ) – tai terpės vandens garų slėgio ir tirpiklio vandens garų slėgio santykis esant tai pačiai temperatūrai.

6.Terpės oksidacijos – redukcijos potencialo įtaka mikroorganizmų augimui. (244 pusl.)

Mikroorganizmų vystymasis terpėse priklauso nuo oksidacijos-redukcijos reakcijų. Kai kurios medžiagos sujungia deguonį, turi redukcinių savybių. Terpėse su tokiomis medžiagomis net aerobinėmis sąlygomis gali augti anaerobia.

Terpėse esančių oksidacinių – redukcinių junginių aktyvumas sudaro oksidacijos–redukcijos potencialą (kuris nusako aeracijos laipsnį, kokia linkme vyks oksidacijos reakcija).

Oksidacijos–redukcijos sistemoje elektronų pernešimas vyksta tol, kol nusistovi pusiausvyra tarp oksiduotų ir redukuotų formų, tai yra kol oksidacijos – redukcijos potencialas (Eh) išsilygina.

Terpės prisotinimo deguonimi laipsnis yra vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių mikroorganizmų augimo ir vystymosi intensyvumą.

Oksidacijos – redukcijos potencialas priklauso nuo terpės pH ir yra nustatomas esant apibrėžtoms terpės reakcijos vertėms.Augdami ir besidaugindami mikroorganizmai išskiria į aplinką įvairius metabolitus ir taip keičia terpės oksidacijos-redukcijos potencialą.

  • Microsoft Word 123 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 18 puslapių (4906 žodžiai)
  • Universitetas
  • Naglis
  • Mikrobiologijos pagrindai konspektas (2)
    10 - 1 balsai (-ų)
Mikrobiologijos pagrindai konspektas (2). (2017 m. Gruodžio 17 d.). https://www.mokslobaze.lt/mikrobiologijos-pagrindai-konspektas-2.html Peržiūrėta 2018 m. Lapkričio 17 d. 13:08
×