Miltų gamybos technologija, grūdų paruošimo etapai


Miltų gamybos technologija. Grūdų paruošimo etapą sudaro. Cheminė miltų sudėtis. Miltų asortimentas. Kvietinių miltų tipai. Ruginių miltų tipai. Rūpių ruginių miltų tipai. Miltų jusliniai, fizikiniai ir cheminiai rodikliai. Kvietinių miltų kepimo savybės. Dujų formavimo pajėgumas - tai miltų savybė, iš kurių pagaminta tešla, gaminti anglies dioksidą. Alkoholinio rūgimo, sukelto mielių prie pH 6, faktinis balansas. Faktoriai įtakojantys kvietinių miltų dujų formavimo pajėgumą. Miltų jėga (stiprumas) - miltų gamybos metu. Miltų spalva. Ruginių miltų kepimo savybės. Pokyčiai miltuose jų laikymo metu.


Technologinį procesą sudaro trys pagrindinės stadijos: gūdų paruošimas malimui; grūdų malimas; gautų malimo produktų rūšiavimas.

Malimo partijų sudarymas. Priemaišų išskyrimas: Separatoriai – stambios ir smulkios priemaišos (sietai, oro srovė, magnetiniai ir kt.) Aspiratoriai – oro srove valomos smulkios priemaišos; Akmenų surinktuvai; Šveitimo mašinos – nuvalo išorinius nešvarumus; Šepetinės mašinos – nuvalomas ir nupoliruojamas paviršius; Grūdų plovimas – prieš tai etapuose nepašalinti nešvarumai pašalinami plovimo metu (30 – 50 0C temperatūros vanduo).

Tolimesniame etape grūdai kondicionuojami: Šaltas kondicionavimas (drėkinami 15 – 20 0C temperatūros vandeniu ir išlaikomi aruoduose 6 – 30 val.); Karštas kondicionavimas (drėkinami 40 – 45 0C temperatūros vandeniu apie 30 – 40 min., ataušinami ir išlaikomi aruoduose 6 – 16 val.); Šių procesų metu drėgmė prasiskverbia į endospermą, joje pasiskirsto ir grūdai brinksta. Atsiranda nauji įtempimai atskirose grūdo dalyse, todėl geriau atskiriamas lukštas. Šaltai kondicionuojant, šis procesas vyksta lėčiau. Karštai kondicionuojant, grūdai labiau išbrinksta; Šio proceso metu jiems brinkstant, sugeriant drėgmę, padidėja krakmolo grūdelių ir baltymų matmenys, susidaro nauji įtempimai. Taip pat pagerėja grūduose gyvybiniai procesai ir fermentų aktyvumas; Veikiant vandeniui, fermentams, šilumai, krakmolas ir dalies tirpsta, o endospermos sudedamosios dalys skyla. Visa tai susilpnina endospermos atsparumą malimui.

  • MS PowerPoint 7462 KB
  • 2019 m.
  • Lietuvių
  • 28 puslapiai (1568 žodžiai)
  • Kolegija
  • Rokelis
  • Miltų gamybos technologija, grūdų paruošimo etapai
    10 - 3 balsai (-ų)
Miltų gamybos technologija, grūdų paruošimo etapai . (2019 m. Gegužės 08 d.). https://www.mokslobaze.lt/miltu-gamybos-technologija-grudu-paruosimo-etapai.html Peržiūrėta 2019 m. Rugsėjo 22 d. 09:00
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema