Organinė chemija - Aminorūgščių skaidrės


Priklausomai nuo aminogrupės padėties karboksigrupės atžvilgiu skiriamos aminorūgščių struktūra ir paplitimas. -aminorūgščių struktūra ir paplitimas. Priklausomai nuo aminogrupės padėties karboksigrupės atžvilgiu skiriamos . -Aminorūgštys yra žymimos trumpiniais iš trijų raidžių. Natūralios -aminorūgštys paprastai yra L-konfigūracijos. Rūgštinės – bazinės-aminorūgščių savybės. Mažo pH vandeniniame. Struktūrinė klasifikacija remiasi aminorūgščių šoninio radikalo struktūros skirtumais. Visiškai nepakeičiamos žmogaus organizmo aminorūgštys yra aštuonios valinas, leucinas, izoleucinas, treoninas. Gamtoje paplitusios -aminorūgštys. Retai baltymuose aptinkamos aminorūgštys. Aminorūgščių sintezė. Iš halogenkarboksirūgščių.-Aminorūgščių sintezė. Sintezė iš malono rūgšties esterio. Strekerio sintezė. Hidrolizuojant ciano grupę gaunamos karboksirūgštys. -Aminonitrilai gali būti gauti iš aldehidų. -Aminorūgščių reakcijos. -Aminorūgštims būdingos daugelis tipinių aminų ir karboksirūgščių reakcijų. Čia pavaizduotas fenilalanino metilo esterio gavimas šiuo metodu. % išeiga. Ninhidrino reakcijos mechanizmas apima kelis procesus pusiausvyros sudarymą tarp karbonilinio junginio ir jo hidrato. Ninhidrino reakcijos mechanizmas. Imino dekarboksilinimas sąlygoja naujo imino susidarymą. Iminas hidrolizuojasi iki amino ir aldehido. Per aminogrupę aminas jungiasi su kita ninhidrino molekule (trikarboniline formaBazė deprotonizuoja iminą ir formuoja jo violetinės spalvos konjuguotą bazę. Jas sąlygoja funkcinių grupių tarpusavio sąveika. Šildomos -aminorūgštys skyla į nesočiąsias rūgštis. Reakcijos metu išsiskiria amoniako molekulė.


Priklausomai nuo aminogrupės padėties karboksigrupės atžvilgiu skiriamos - ir t. t. aminorūgštys. Svarbiausios yra -aminorūgštys. Organizme šios rūgštys susidaro vykstant biocheminiams procesams, kuriuose dalyvauja fermentai, pvz., baltymų hidrolizei. Baltymai (proteinai) – vieni svarbiausių biocheminių junginių. Jie yra pagrindiniai raumenų, odos, kraujo, plaukų ir jungiamojo audinio organiniai komponentai. Biocheminių reakcijų katalizatoriai fermentai taip pat yra baltymai. Baltymų molekulės labai didelės – molekulinė masė siekia dešimtis, o kartais net šimtus tūkstančių ir daugiau. Jų struktūros pagrindą sudaro -aminorūgštys, susijungusios amidiniais ryšiais. Amidinė jungtis [-C(O)-NH-] baltymuose vadinama peptidiniu ryšiu. Nedidelė -aminorūgščių, sujungtų peptidiniu ryšiu, molekulė vadinama polipeptidu arba tiesiog peptidu. Terminas “baltymas” ar “proteinas” naudojamas polipeptidams, sudarytiems iš 50 ar daugiau -aminorūgščių liekanų. Kai kuriose proteino molekulėse yra srytys, kuriose nėra -aminorūgščių. Jos vadinamos prostetinėmis grupėmis. Norint suskaidyti baltymą į -aminorūgštis, reikia hidrolizuoti visas amidines jungtis. Tai atliekama įprastais laboratoriniais metodais, skirtais amidų hidrolizei. Atlikus pilną hidrolizę galima sužinoti baltymo struktūrą, t.y. kokios -aminorūgštys ir kiek jų yra baltymo molekulėje. Po to nustatoma šių rūgščių susijungimo seka. Ši užduotis yra sunkesnė, nei bendrosios sudėties nustatymas. -Aminorūgščių kiekis yra beveik neribotas. Tai priklauso nuo R grupės, esančios bendrojoje jų struktūroje RCH(NH2)COOH. Nepaisant šios įvairovės, gamtoje aptinkama mažiau, nei 30 -aminorūgščių, baltymų struktūrose – tik 20.

  • MS PowerPoint 326 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 15 puslapių (4203 žodžiai)
  • Universitetas
  • Naglis
  • Organinė chemija - Aminorūgščių skaidrės
    10 - 3 balsai (-ų)
Organinė chemija - Aminorūgščių skaidrės . (2017 m. Gruodžio 17 d.). https://www.mokslobaze.lt/organine-chemija-aminorugsciu-skaidres.html Peržiūrėta 2019 m. Liepos 22 d. 00:05
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema