Prieskoniniai augalai


Įvadas. Pasirinktų prieskoninių augalų kilmė ir istorija. Prieskoninių augalų savybės. Prieskoniai konditerijos gaminių aromatui ir skoniui. Išvados. Informacijos šaltiniai.


Darbe aprašyti pasirinkti prieskoniniai augalai (žvaigždanyžis, kuminas, bazilikas, cinamonas, cidabražolė, kalendra, kardamonas, mairūnai, pankoliai, šafranai ir vanilė), jų kilmė, istorija, bei ypatumai. Taip pat aprašyti prieskoniniai augalai suteikiantis konditeriniams gaminiams unikalų skonį ir kvapą.

Apibudinti atrinktų prieskoninių augalų auginimo ir priežiūros sąlygas bei ypatumus.

Kilmė - Vakarų Azija, kurioje auginami jau nuo biblinių laikų.

Rastas Asirų rankraštis, parašytas 600 metais prieš mūsų erą su receptu ciberžolės naudojimo kaip dažiklio. Manoma, kad I a. ciberžolė pateko į Senovės Graikiją, kur ji buvo vadinama geltonuoju imbieru, į Europą ciberžolė pateko gana seniai - ją atvežė arabų pirkliai.

Kilmė - Šafranas kildinamas iš Graikijos ir pietvakarinės Azijos, o žodis „šafranas“ yra persų kilmės [4].

Prieskoniniai augalai išsiskiria individualiu skoniu ir kvapu, dauguma padeda palaikyti gerą žarnyno mikroflorą, taip pat padeda kovoti su peršalimo simptomais. Nereikalaujantys daug priežiūros, mėgstatntys šiesą, drėgmę bei lengvą dirvožiemį. Prieskoninius augalus galima augnti tiek šiltnamiuose, tiek namuose.

Net profesionalus konditeris negalės iškepti gardaus pyrago be miltų, kiaušinių, tinkamos skardos ir svarbiausia, be gerų prieskonių.

Prieskoniniams augalams būdingas lengvas dirvožemis, dažnas laistymas, šviesa. Vanilė geriau auga jei naktį jei sudaroma temperatūra yra 4-5 laipsniais žemesnė nei dieną. Prieskoninius augalus galima auginti tiek šiltnamiuose, tiek namuose ant palangės, taip kaip jie gerai jaučiasi augant vazonuose. Prieskoniniai augalai taip pat turi gydomųjų savybių, kuminai kovoja su skrandžio ir žarnyno sutrikimais, bazilikai gali būti naudojami kaip skalavimo priemonė esant gerklės ir ryklės gleivinės uždegimui, modernioji medicina priskiria šafranui širdies darbą stimuliuojantį poveikį. Nepaisant to, kad nėra svarių medicininių įrodymų dėl pankolių poveikio gydant akių ligas, šiandien jie rekomenduojami naudoti esant regos sutrikimams. Romėnai taip pat pastebėjo pankolio mažinantį spazmus poveikį ir naudojo jį gydant įvairias mėšlungį sukeliančias ligas.

Konditerijoje plačiai naudojami prieskoniai augalai, tokie kaip : vanilė, cinamonas, kardamonas, muskatas, gvazdikėliai. Suteikiantis konditeriniams gaminiams savitą ryškų ar švelnų skonį bei kvapą. Cinamonas puikus pagardas bandelėms, gvazdikėliai puikiai tinka kompotų ir uogienių gamyboje, taip pat muskatas be kurio neįsivaizduojamas karštasis vynas.

  • Microsoft Word 673 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 16 puslapių (3356 žodžiai)
  • Kolegija
  • Viktorija
  • Prieskoniniai augalai
    10 - 3 balsai (-ų)
Prieskoniniai augalai. (2017 m. Gegužės 31 d.). https://www.mokslobaze.lt/prieskoniniai-augalai.html Peržiūrėta 2020 m. Vasario 28 d. 10:04
×
24 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo