Prieskonių kvalifikacija, asortimentas, cheminė sudėtis, maistinė vertė, sensorinis vertinimas, pritaikymas patiekalų gamyboje


Įvadas. Prieskonių kvalifikacija. Asortimentas. Cheminė sudėtis. Maistinė vertė. Sensorinis vertinimas. Pritaikymas patiekalų gamyboje. Išvados. Šaltiniai.


Prieskoniai ir prieskoniniai augalai, juos vartojantiems yra beveik kaip sinonimas, nes dauguma prieskonių yra augalinės kilmės. Išskyrus druską ir susintetintus prieskonius, visi kiti - tai augalai arba atskiros jų dalys, arba iš augalų išgauti produktai. Prieskoniai – tai ir žolelės, ir lapai, ir žiedai, ir žiedų dalys, ir šaknys, ir šakniastiebiai, ir vaisiai, ir sėklos, o kai kurių augalų – ir žievė, žiedpumpuriai, žiedynai. Tikrų prieskoninių daržovių, vartojamų tik kaip prieskoniai, nėra daug – česnakai, svogūnai, porai, krienai, petražolės, pastarnokai, ir dar viena kita daržovė, kuri vartojama maistui gana gausiai ir didesniais kiekiais nei įprasta vartoti prieskonių, vartojamos šių augalų antžeminės ar (ir) požeminės dalys. Kitų augalų maistui vartojami kiekiai maži, ir šiuos augalus įprasta vadinti prieskoninėmis žolėmis. Dažnai tai būna ir laukiniai, nuo seniausių laikų sukultūrinti augalai, kaip pvz.: kmynai, mėtos, raudonėliai. Prie prieskoninių žolių dažnai sąlyginai priskiriami ir puskrūmiai, krūmai ar net medžiai – ne pagal botaninius požymius, o pagal vartojimą prieskoniams. Prieskoninių augalų visame pasaulyje yra labai daug (manoma, kad virš 1000 augalų rūšių), kai kurie iš jų vartojami dažniau ir gausiau (tokių yra apie 150 – 200 rūšių), kiti - tik labai nedideliame regione ar tik nedidelės tautos nacionaliniams patiekalams pagardinti.

Vaisius - tai organas, kuriame sėkmingai apvaisinus, vystosi sėklos. Vaisius sudarytas iš apyvaisio ir sėklų. Jis formuojasi iš peržydėjusio žiedo dalies – stipriai padidėjusios mezginės, gaubiančios sėklas (kalendra, kmynai, juodieji, baltieji, žalieji pipirai, paprika, vanilė ir t.t.);

Šaknys - požeminis augalo organas. Šaknis, įsitvirtinusi dirvožemyje, padeda augalui išsilaikyti, bei siurbia iš žemės vandenį, jame ištirpusias mineralines druskas (imbieras, kurkuma ir kt.);

Žiedai ir pumpurai - augalų dalis, dauginimosi organas, kurio pagrindinė funkcija yra gaminti dauginimuisi skirtas ląsteles (gvazdikėliai, šafranas ir kt.);

Žievė - paviršinis stiebo sluoksnis iki brazdo. (cinamonas, sandalas ir kt.);

Lapai - pagrindinis autotrofinių augalų mitybos organas, vykdantis fotosintezę. Lapai reguliuoja vandens apykaitą, aprūpina augalą deguonimi. (laurų lapai ir kt.);

  • Microsoft Word 3380 KB
  • 2020 m.
  • Lietuvių
  • 15 puslapių (2043 žodžiai)
  • Kolegija
  • Gabrijota
  • Prieskonių kvalifikacija, asortimentas, cheminė sudėtis, maistinė vertė, sensorinis vertinimas, pritaikymas patiekalų gamyboje
    10 - 3 balsai (-ų)
Prieskonių kvalifikacija, asortimentas, cheminė sudėtis, maistinė vertė, sensorinis vertinimas, pritaikymas patiekalų gamyboje. (2020 m. Kovo 25 d.). https://www.mokslobaze.lt/prieskoniu-kvalifikacija-asortimentas-chemine-sudetis-maistine-verte-sensorinis-vertinimas-pritaikymas-patiekalu-gamyboje.html Peržiūrėta 2020 m. Rugpjūčio 12 d. 06:56
×
129 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo