Saugaus maisto užtikrinimas


Įvadas. Maisto saugos užtikrinimas. Saugus maistas ES. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Saugaus maisto importavimas. Pažeidimai, atsekamumas. RVASVT programa maisto gamyboje. RVASVT programos panaudojimas žaliavų priėmimo metu. Būtinosios programos maitinimo įmonėse. Patalpų ir teritorijos priežiūros programa. Žaliavų ir medžiagų priežiūros programa. Įrangos priežiūros programa. Personalo higienos priežiūros programa. Sanitarijos programa. Produkcijos sulaikymo ir paėmimo iš rinkos priežiūros programa. Geros higienos praktika. Išvados. Naudota literatūra.


Saugaus maisto gamybos užtikrinimas- procesas, kurio metu naudojama daug faktorių, kurie lemia kaip bus gaminamas maistas ir kaip jis bus parduotas pirkėjui. Tiekėjas gaminantis maistą privalo išmanyti visas sąlygas, kurios užtikrina saugią maisto gamybą. Maisto gamyboje nesilaikant bent vienos saugaus maisto gamybos „taisyklės“ privalo būti nutraukta maisto gamyba iki kol susitvarkys iki galo arba iš viso uždaryti. Šiame darbe apžvelgsiu kokius dalykus turi žinoti maisto gamybininkai.

Maisto gamyba turi technologinius žingsnius, pagal kuriuos paskirstomi svarbūs valdymo taškai viso proceso eigoje.

Žaliavų priėmimas, žaliavų sandėliavimas, pirminis apdorojimas, terminis apdrorojimas, pakavimas( jei reikia) atidavimas klientui arba išvežimas.

1.Šaldyti,greitai gendantys maisto produktai gabenami per aukštoje temperatūroje, juose atsirado patogeninių mikroorganizmų, kurie skatina žaliavų gedimą, žaliavos dalinai atšyla, prastėja jų kokybė, dauginasi bakterijos ypač mėsoje jai dalinai atšilus.

2. Transporto priemonėje kurioje gabenami produktai prieš tai buvo gabenama kita produkcija- šaldyti produktai greitai priima pašalinius kvapus. Prastėja kokybė, pašalinis kvapas, neatitikimai.

1. Šaldyta produkcija labai greitai ir efektyviai surenka pašalines medžiagas, kvapus. Transporte buvo vežama cheminės medžiagos, valikliai, dezinfekatoriai, transportas nebuvo po to išvalytas ir paruoštas vežti maistą.

2. Mėsoje galima rasti antibiotikų likučių, mėsos sudėtis skiriasi nuo tos, kokia buvo užsakinėjama.

1. Transporto priemonė nepritaikyta vežti šaldytų gaminių- produkto pažeista firminė forma, perlūžimai, pažeistos pirminės pakuotės, dėžės.

1. Žaliavų grąžinimas, tiekėjų pakeitimas kitomis- tinkamomis žaliavomis, prastos kokybės prekių utilizavimas.

2. Turi būti tikrinamos pirminės pakuotės- dėžės turi būti pagal spalvas tam tikriems produktams, nepažeistos.

3.Turi būti užtikrina, kad produktas sandarus, į jį nepakliuvo mikroorganizmų iš aplinkos. Transporto priemonė turi būti patikrinama jai atvykus tam atsakingo žmogaus (švara, pašalinių medžiagų buvimas, higiena).

4.Būtini kokybės identifikavimo dokumentai, sutartis su tiekėju, jog nekokybiškas bei pažeistas prekes pakeis kitomis, tvarkingomis prekėmis.

Turi būti atlikti tyrimai ar mėsoje, daržovėse, bandelėse nėra neleistinų (įmonei nepriimtinų) medžiagų, tai galima atlikti greitaisiais testais. Taip pat apžiūrėti transporto priemonę, gauti dokumentus, kad produkcija vežama tinkamai.

Prekės apžiūra kiekvieno atvykimo metu, neatitikimų registravimas, prekių pakeitimas kitomis- tvarkingomis prekėmis.

3.Teritorija- švari, tvarkoma bei apželdinta, apsaugota nuo dulkių, pašalinių kvapų, dūmų, pravažiavimo keliai yra asfaltuoti, drenažas bei lietaus kanalizacija.

5.2. Sienos- nelaidžios drėgmei ,gerai valomos, kampai užapvalinti, bendra būklė.

5.4. Langų švara- lengvai valomi, tinkleliai nuo vabzdžių, nuolaidžios palangės.

5.9. Vėdinimas- natūralus, mechaninis, ventiliacijos angų tinkleliai, filtrai švarūs, valomi, oro temperatūra maisto tvarkymo patalpose.

6. Maisto tvarkymo patalpos- nėra augalų, nėra kitų maisto teršimo šaltinių, nėra medinės įrangos ar reikmenų.

7.Kietų bei skystų atliekų surinkimas- šalinimo sistema, atliekų taros ženklinimas, sandarumas, nėra pavojaus maisto bei vandens užteršimui.

8. Sandėlinės patalpos- švarios, apsaugotos nuo maisto užterštumo, apsaugotos nuo kenkėjų, graužikų, vabzdžių, maistas laikomas pakeltas nuo grindų, atitrauktas nuo sienų, laikomasi prekinės kaimynystės reikalavimų, temperatūros bei drėgmės kontrolė sandėliavimo patalpose, patalpų izoliavimas bei naudojimas pagal paskirtį.

  • Microsoft Word 48 KB
  • 2019 m.
  • Lietuvių
  • 16 puslapių (2751 žodžiai)
  • Kolegija
  • Dovilė
  • Saugaus maisto užtikrinimas
    10 - 3 balsai (-ų)
Saugaus maisto užtikrinimas. (2019 m. Sausio 18 d.). https://www.mokslobaze.lt/saugaus-maisto-uztikrinimas.html Peržiūrėta 2020 m. Balandžio 03 d. 10:53
×
24 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo