Sėjos kokybės ir pasėlių tankumo vertinimas ūkininko ūkyje


Technologijų brandos egzamino baigiamojo darbo techninė užduotis. Santrauka. Įvadas. Projektavimas. Idėjos paieška, raktiniai žodžiai ir sąvokos. Projektuojamo produkto analogų vaizdai. Kuriamo gaminio grafinis vaizdas. Pasirinktos darbo priemonės ir medžiagos / ištekliai. Technologiniai procesai ir rezultatai. Ūkio charakteristika. Technologinis procesas (tyrimasSkaičiavimai / ekonominis pagrindimas. Įsivertinimas. Išvados. Informacijos šaltiniai.


Javai – svarbiausi maistiniai augalai, turintys daug žmogaus organizmui reikalingų baltymų, angliavandenių, vitaminų ir kt. medžiagų. Iš grūdų kepama duona, konditerijos gaminiai, jie yra pašaras gyvuliams.

Vasariniai kviečiai yra vieninteliai duoniniai javai, kurie sėjami pavasarį. Tokiu būdu jie gali kompensuoti iš rudens nesuspėtus pasėti ar dėl blogų žiemojimo sąlygų išnykusius žieminius kviečius.

Iš vasarinių varpinių javų vasariniai kviečiai patys reikalingiausi. Jų šaknų sistema išsivysto silpnai, todėl negali paimti giliau dirvoje esančių maisto medžiagų. Be to, vasariniai kviečiai silpnai krūmijasi, todėl juos stelbia piktžolės. Vasariniams kviečiams reikia derlingų, sukultūrintų, daug maisto medžiagų turinčių ir nerūgščių dirvų.

Vasariniai kviečiai pradeda dygti 3 – 40C temperatūroje ir pakenčia nedidelį (iki – 40C) pavasarinį atšalimą. Geriau, kai sėklos įterpimo gylyje dirvos temperatūra būna 5 – 60C šilumos. Optimali vasarinių kviečių dygimo temperatūra yra apie 12 – 150C. Žydintiems vasariniams kviečiams kenkia ir 1 – 20C šalnos. Plaukėjimo ir pieninės brandos metu jiems tinkamiausia 16 – 230C oro temperatūra.

Aišku, sėklą prieš sėją reikėtų išvalyti. Bet pastebėjau, kad nevalytos avižos gana gerai atrodo ir iš „po kombaino“. Matosi tik keli didesni šiaudai, tai kažin ar valysiu. Patys žiūrėkite pagal situaciją. Žinoma, gerai jei prieš sėjant grūdai yra beicuojami. Galima naudoti fundazolį (2-3 kg/t), kemikarą (2 l/t), maksimu star (1,5-2.0 l/t) ir kitus...

Tikslas ir uždaviniai. Tyrimo tikslas – įvertinti vasarinių kviečių sėjos kokybę

Paskaičiuoti pasėlio tankumą ir sėjos gylį ir pateikti rekomendacijas ūkininkui.

  • Microsoft Word 4414 KB
  • 2020 m.
  • Lietuvių
  • 17 puslapių (1433 žodžiai)
  • Profesinė mokykla
  • Lukas
  • Sėjos kokybės ir pasėlių tankumo vertinimas ūkininko ūkyje
    10 - 1 balsai (-ų)
Sėjos kokybės ir pasėlių tankumo vertinimas ūkininko ūkyje . (2020 m. Vasario 13 d.). https://www.mokslobaze.lt/sejos-kokybes-ir-paseliu-tankumo-vertinimas-ukininko-ukyje.html Peržiūrėta 2020 m. Vasario 25 d. 11:23
×
24 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo