Someljė skaidrės


Someljė. Termino kilmė. Žodis „Someljė“ kildinamas iš senosios prancūzų kalbos žodžio bete de somme („Nešulinis gyvulys“Aprašymas. Someljė (pranc. Sommelier) – profesionalus vyno padavėjas. Ruošimasis. Someljė, kaip ir kitų profesijų atstovai. Profesijos pliusai. Nuolatinis mokymasis. Bendravimas su žmonėmis. Galimybė įsidarbinti įvairiose šalyse. Profesijos minusai. Norint būti profesijos specialistu ši profesija turi tapti gyvenimo būdu. Lietuvoje. Lietuvoje 2005 metais susikūrė Lietuvos someljė asociacija. Narimantas miežys- geriausias someljė Lietuvoje. Šaltiniai.


Žodis „someljė“ kildinamas iš senosios prancūzų kalbos žodžio bete de somme („nešulinis gyvulys“). Nuo XIV amžiaus pradžios, karaliaus dvare someljė pavadintas asmuo, atsakingas už bagažo transportavimą, vėliau – už baltinius, indus, maistą bei vyno rūsį. XVII amžiuje someljė ruošdavo stalo įrankius, parinkdavo vynus prie valgių. Laikui bėgant dauguma funkcijų atkrito, tapo apibrėžiamas kaip vyno rūsio saugotojas, vynų žinovas ir pateikėjas.

Someljė (pranc. sommelier) – profesionalus vyno padavėjas, vynininkystės profesionalas. Išmano vyno gamybos technologijas bei geba tvarkyti visus reikalus susijusius su vyno atrinkimu, užsakymu, laikymu ir pateikimu galutiniam vartotojui. Tai aukštos kvalifikacijos specialistas, išmanantis vynų derinimą prie patiekalų, pateikimo meną ir taisykles, faktorius turinčius įtakos vyno kokybei, gebantis atpažinti vynus iš aromato bei skonio.

  • MS PowerPoint 1202 KB
  • 2020 m.
  • Lietuvių
  • 10 puslapių (299 žodžiai)
  • Gimnazija
  • Ugne
  • Someljė skaidrės
    10 - 2 balsai (-ų)
Someljė skaidrės. (2020 m. Gegužės 19 d.). https://www.mokslobaze.lt/somelje-skaidres.html Peržiūrėta 2020 m. Birželio 03 d. 20:11
×
111 mokytojų prisijungę laukia tavo klausimo