Sviesto degustacija


Sviesto degustacija Įvadas. Sviesto savybės, gedimas, ženklinimas, laikymas. Naudota literatūra.


Turistų grupėms vyko sviesto degustacija. Buvo galima stebėti kaip yra mušamas sviestas, jo gamybos eigą iki realizavimo. Galima buvo ragauti, ir nusipirkti jau pagaminto sviesto. Sviestas buvo labai skanus, pagal skonį, kvapą – šviežus.

Parsinešus sviesto du pakelius namo, viena išpakavus, užsitepus ant duonos, valgant pasijuto kartokas skonis, kas rodė sviesto prastą kokybę – ydą.

Ydą sukelia proteolizinės bakterijos, kurios 5-6 0C temperatūroje skaido grietinėlės svieste likusių pasukų baltymus. Kartų skonį sviestui suteikia peptonai. Jeigu baltymai skyla toliau, tai sviestas įgauna sūrio ir puvimo skonį. Svarbiausia profilaktinė priemonė – sviesto laikymas šaldytuve minusinėje temperatūroje.

Labiausiai genda drėgnai ir aukštoje temperatūroje laikomas vandeningas sviestas. Drėgmė skatina nepageidautinos mikrofloros vystymąsi. Tokį fasuotą sviestą galima laikyti 50C temperatūroje 14 parų, o -5 0C temperatūroje -30C – 4 mėnesius.

Sviestas ilgai negenda, kai laikomas žemoje temperatūroje, kai yra pieno rūgšties (susidariusios rauginant grietinę) ir sūdomosios druskos. Gerai ir ilgai laikosi jis minusinėje temperatūroje (nuo -18 iki -200C), nes jame nesidaugina mikroorganizmai.

  • Microsoft Word 25 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 4 puslapiai (741 žodžiai)
  • Kolegija
  • Dilera
  • Sviesto degustacija
    10 - 2 balsai (-ų)
Sviesto degustacija . (2017 m. Spalio 29 d.). https://www.mokslobaze.lt/sviesto-degustacija.html Peržiūrėta 2020 m. Gegužės 29 d. 02:56
×
107 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo