Tešlų rūšys projektas


Tešlų rūšys. Mielinė tešla Sluoksniuota tešla Plikyta tešla Biskvitinė tešla Meduolinė tešla Kapota tešla Trapios tešlos. Kapota tešla. Mielinė tešla – tešla iš miltų. Sluoksniuota tešla – viena sudėtingiausių rūšių. Jufka (turk. Yufka) – gaunama prėską tešlą daug kartų kočiojant ir lankstant. Paruošimas - Tešla. Paruošta tešla termiškai apdorojama kepama orkaitėje. Sudėtis - Minimali paprasčiausios tešlos sudėtis yra miltai ir vanduo. Mieline tešla. Sluoksniuota tešla. Plikyta tešla. Biskvitine tešla. Meduoline tešla.


Mielinė tešla Sluoksniuota tešla Plikyta tešla Biskvitinė tešla Meduolinė tešla Kapota tešla Trapios tešlos.

Mielinė tešla – tešla iš miltų, vandens ir mielių, skirta kildinimui. Į tokią tešlą deda ir kitokių ingredientų – valgomosios druskos, cukraus, pieno, riebalų, vaisių ir kt. Užmaišyta mielinė tešla kildinama – gana ilgai laikoma, kad joje esančios mielės imtų daugintis ir purinti tešlą. Mielinės tešlos gaminiai: Mielinė tešla – tešla iš miltų, vandens ir mielių, skirta kildinimui. Į tokią tešlą deda ir kitokių ingredientų – valgomosios druskos, cukraus, pieno, riebalų, vaisių ir kt. Užmaišyta mielinė tešla kildinama – gana ilgai laikoma, kad joje esančios mielės imtų daugintis ir purinti tešlą. Mielinės tešlos gaminiai: picos, duonos, bandelės, spurgos.

Sluoksniuota tešla – viena sudėtingiausių rūšių, gaminama iš prėskos tešlos, ją kočiojant ir lankstant su riebalų mišiniu. Taip gaunama daugybė plonyčių sluoksnelių, kurie terminio apdorojimo metu tarpusavyje atsiskiria, ir gaminiai labai stipriai išsipučia. Technologija šiek tiek panaši į jufkos. Meduolinė tešla – gaminama medų kaitinant su riebalais ir prieskoniais, tada įmaišant miltus ir kiaušinius. Jai būdingas stiprus kvapas ir skonis. Morenginė tešla – gaminama tik iš plaktų baltymų, o sausosios medžiagos funkciją atlieka cukrus. Šios tešlos gaminiai morengai ilgą laiką džiovinami. Plikyta tešla – gaminama užplikant miltus verdančiu skysčiu. Dėl šios technologijos termiškai apdorojant gaminį atsiranda oro pūslės. Sluoksniuota mielinė tešla – gaminama panašiai, kaip sluoksniuota, tik vietoj prėskos tešlos naudojama mielinė. Tai suteikia papildomą kilimą terminio apdorojimo metu. Lietuvoje žinomiausias šios tešlos patiekalas yra šimtalapis.

  • MS PowerPoint 2045 KB
  • 2020 m.
  • Lietuvių
  • 15 puslapių (643 žodžiai)
  • Gimnazija
  • Monika
  • Tešlų rūšys projektas
    10 - 1 balsai (-ų)
Tešlų rūšys projektas . (2020 m. Balandžio 06 d.). https://www.mokslobaze.lt/teslu-rusys-projektas.html Peržiūrėta 2020 m. Birželio 05 d. 12:04
×
116 mokytojų prisijungę laukia tavo klausimo