Transriebalai


Transriebalai (dar kitaip – transriebalų rūgštys arba riebalų rūgščių transizomerai) yra tam tikra nesočiųjų riebalų rūgščių rūšis. Esant atitinkamoms sąlygoms nesočiosios rūgštys gali prisijungti vandenilio, chloro atomus ar atskiras grupes. Trans-izomerai. Procesai, kurių metų susidaro daug trans- riebalų rugščių, maisto pramonei naudingi, nes. Literatūros ir informacinių šaltinių sąrašas.


Esant atitinkamoms sąlygoms nesočiosios rūgštys gali prisijungti vandenilio, chloro atomus ar atskiras grupes. Prisijungtos grupės ar atskiri atomai , gali būti išsidėstę riebalų rūgšties (struktūrinėje formulėje) vienoje arba abiejose pusėse. Kai prie dvigubų jungčių prisijungia kiti atomai (ar grupės) išsidėstydami vienoje riebalų rūgšties pusėje, tokios rūgštys vadinamos cis-riebalų rūgštimis, o kai atomai prisijungia abiejose pusėse, susidaro trans-riebalų rūgštys[1, 326].

Trans-izomerai gali susidaryti technologinių procesų metu, hidrogenizuojant augalinius riebalus (esant temperatūrai 150-220 C °, slėgiui 1-6 bar ir dalyvaujant katalizatoriui) arba natūraliu būdu atrajojančių galvijų organizme. Atrajojančių galvijų virškinamojo trakto bakterijos gali hidrinti augalų nesočiąsias riebalų rūgštis, todėl pieno jautienos riebaluose gali būti cis ir trans-riebalų rugščių. Teigiama, natūralios trans-riebalų rugštys žmogaus organizmui pavojaus nesukelia. Be to, jų kiekiai yra nedideli[1, 327].

  • Microsoft Word 18 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 3 puslapiai (541 žodžiai)
  • Kolegija
  • Deividas
  • Transriebalai
    10 - 2 balsai (-ų)
Transriebalai. (2017 m. Lapkričio 21 d.). https://www.mokslobaze.lt/transriebalai.html Peržiūrėta 2018 m. Lapkričio 21 d. 15:53
×