Virškinimo sistemos fiziologija (2)


Virškinimo sistemos fiziologija. Pirmiausiai maistas patenka į burnos ertmę. Skrandyje. Plonajame žarnyne maistas virškinamas toliau. Storojoje žarnoje formuojasi. Vandens rezorbcija prasideda skrandyje.


Pirmiausiai maistas patenka į burnos ertmę. Tai pirminis virškinimo etapas. Maistas smulkinamas, suvilgomas seilėmis, formuojasi kąsnis. Prasideda angliavandenių skaidymas. Seilėse yra fermentas: (ptialinas), kuris skaido angliavandenius. Per parą seilių liaukose išsiskiria iki 2 litrų seilių.

Plonajame žarnyne maistas virškinamas toliau, veikiant kepenų, kasos, žarnų sulčių fermentams. Plonojoje žarnoje suvirškintas maistas įsiurbiamas į limfą ir kraują. Maistas čia suskyla iki galutinio skilimo produktų – monomerų. Kasa – sekretuoja sultis, kurios virškina baltymus, riebalus, angliavandenius ir kitas medžiagas. Baltymus skaido fermentas – tripsinas. Riebalus skaido – lipozė. Kasa – mišri liauka, kepenys – virškinimo organų liauka. Jos dalyvauja riebalų, baltymų, angliavandenių apykaitoje, gamina tulžį, kuri nutekėjusi į dvylikapirštę žarną, virškina maistą, sintezuoja vitaminus, detoksikuoja organizmą.

  • Microsoft Word 591 KB
  • 2017 m.
  • Lietuvių
  • 2 puslapiai (238 žodžiai)
  • Gimnazija
  • Jokūbas
  • Virškinimo sistemos fiziologija (2)
    10 - 1 balsai (-ų)
Virškinimo sistemos fiziologija (2). (2017 m. Gruodžio 21 d.). https://www.mokslobaze.lt/virskinimo-sistemos-fiziologija-2.html Peržiūrėta 2019 m. Liepos 19 d. 10:48
×
Užduokite klausimą bet kuria mokslo tema