Vištienos savybių vertės ir kitimo analizė


Įvadas. Vištienos cheminė sudėtis. Vištienos jusliniai rodikliai. Vištienos cheminiai rodikliai. Pagrindiniai rodikliai. Mineraliniai elementai. Vištienos nauda ir žala žmogaus organizmui. Vištienos galimi pokyčiai laikymo metu. Moksliniai tyrimai. Išvados. Literatūra.


Labai reikia atkreipti dėmesį perkant vištieną į jos spalvą, išvaizdą, konsistenciją bei kvapą.

Nesočiosios riebalų rūgštys: daugiausia sių riebalų rugščių aptinkama skystuosiuose aliejuose, jos yra dvie rūšių:

Polinesočiosios riebalų rūgštys: šios rūgštys yra labai svarbios organizmui, įeina į ląstelių membranų sudėtį, kai kurių biologiškai aktyvių medžiagų pirmtakai. Žmogaus organizmas polinesočiųjų riebalų rūgščių nesintetina, jų reikia gauti pakankamai su maistu.

Transriebalai: šių riebalų, gali būti kai kuriuose gyvūninės kilmės maisto produktuose. Daugiausia jų susidaro hidrinant nesočiąsias riebalų rūgštis (augalinius aliejus). Hidrinant paverčiami į kietus riebalus (margariną). Šiuos riebalus vartojant yra didelė rizika susirgti koronarine širdies liga, vežiu ir kitomis lėtinemis ligomis.

DTL - didelio tankio lipoproteino – gerasis cholesterolis. Padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Suriša, nuneša į kepenis ir pašalina kartu su tulžimi per žarniną. Gerasis cholesterolis padeda mažinti žmogaus ligas susijusias su senėjimu.

Sacharidai – kietos medžiagos, dažniausiai baltos spalvos. Monosacharidų ir disacharidų savybės yra labai panašios i sacharozės savybes. Jie gerai tirpsta vandenyje, ypač šiltame.

Polisacharidai – yra nesaldūs ir netirpsta vandenyje. Krakmolo molekulės karštame vandenyje išbrinksta ir sudaro klampios masės tirpalą. Polisacharidų negalima išlydyti – jie anglėja.

Makroelementai – natris, kalcis, kalis, geležis, magnis, fosforas, chloras, siera.

Mikroelementai – varis, vanadis, silicis, selenas, nikelis, molibdenas, manganas, alavas, cinkas, chromas, fluoras, chloras, siera.

Šaltiniai. Geriausias magnio šaltinis yra grūdų produktai. Magnio daugiausia yra augaliniuose produktuose, daugiausia žaliose taipat yra juodoje arbatoje, džiovintuose grybuose, kakavoje. Magnio yra ir geriamajame vandenyje.

Šaltininiai. Kalio randama tiek augaliniuose, tiek gyvūniniuose maisto produktuose.Klio randama daug džiovintuose vaisiuose, riešutuose, sojoje, jūros kopūstuose ir pan. Kiek mažiau randama mėsoje ir pieno produktuose.

Biologinė reikšmė. Geležis yra vienas svarbiausių element, padedančių susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams (eretrocitams) bei specialiems fermentams. Jie kaupiasi kaulų čiulpuose, blužnyje, kepenyse.

Šaltiniai. Pagrindinis seleno šaltinis žmogui yra grūdai ir mėsa. Šaltinia gali būti tunas, riešutai, kiaušiniai vištiena, grūdiniai produktai. Organizmas pasisavina 50-100% maisto produktuose esančio seleno.

Tirpūs vandenyje (biotinas, cholinas, folatas, niacinas, pantoteno rūgštis, roboflavinas, tiaminas, B6, B12, C.

Vitaminas būtinas aminorūgščių ir baltymų apykaitai bei gamybai. Jo organizme kaupiama labai maži kiekiai, todėl jo atsargas būtina papildyti kasdien. Kaip ir kiti vitaminai B grupės, šis yra svarbus medžiagų apykaitai organizme. Vitaminas sarbus raudonųjų kraulo ląstelių susidarymui ir deguonies apykaitai, kaulų čiulpų funkcijai, antikūnų susidarymui, jis būtinas normaliam organizmo augimui ir dauginimuisi. Vartoti reikia norint turėti sveiką odą, nagus, plaukus.

Šio vitamino perteklius pasitaiko ypač retai, jis neužsilaiko, nepanaudotas kiekis, pasišalina su šlapimu.

Vitaminą B12 organizme perneša ir jungia įvairūs baltymai. Maisto B12 yra sujungtas su baltymais. Skrandyje B12 atskiriamas nuo baltymų ir sujungiamas su taip vadinamu R baltymu, kuris jį peneša į plonąsias žarnas. Vitaminas itin sudėtinga molecule, kurios centre yra kobalto atomas. Savo struktūra ji panaši I hemoglobin molecule, kurios centre geležies atomas. Šis vitaminas vienintelis, turintis mineralinį branduolį, t.y. kobalto joną. Tai vienintelis vitaminas, esantis tik gyvulinės kilmės produktuose.

  • Microsoft Word 328 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 24 puslapiai (4569 žodžiai)
  • Kolegija
  • Va
  • Vištienos savybių vertės ir kitimo analizė
    10 - 1 balsai (-ų)
Vištienos savybių vertės ir kitimo analizė. (2018 m. Spalio 22 d.). https://www.mokslobaze.lt/vistienos-savybiu-vertes-ir-kitimo-analize.html Peržiūrėta 2020 m. Gegužės 26 d. 10:28
×
98 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo