Apsinuodijimai maistu klasifikacija, etiologija ir profilaktika



Apsinuodijimai maistu klasifikacija, etiologija ir profilaktika. Apsinuodijimas maistu klasifikacija Etiologija Profilkatika. Apsinuodijimas arba intoksikacija - nuodingų medžiagų patekimas. Kvalifikacija. Bakterinės kilmės apsinuodijimai maistu Nebakterinės kilmės apsinuodijimai maistu Ksenobiotikai Invazinės ligos. Bakterinės kilmės apsinuodijimai maistu. Skiriamos. Salmoneliozė. Salmonelės bakterija sukelia plonosios žarnos uždegimą. E. Coli bakterija. E. Coli bakterijų grupė yra gausi ir įvairi. Virusinė žarnyno infekcija. Šios infekcijos yra dažnesnės vaikams ir paaugliams. Toksikozė. Nebakterinės kilmės apsinuodijimai maistu. Ksenobiotikai maiste. Ksenobiotikai yra svetimos maistui medžiagos. Profilaktika terminis mėsos apdorojimas, mėsos veterinarijos kontrolė, higienos kontrolė. Profilaktikai galime Perkant maisto produktus derėtų visada atkreipti dėmesį į galiojimo laiką.
Bakterinės kilmės apsinuodijimai maistu Nebakterinės kilmės apsinuodijimai maistu Ksenobiotikai Invazinės ligos.
Ksenobiotikai yra svetimos maistui medžiagos, kurios patenka i maisto produktus (cheminiai elementai, chlorinti angliavandeniliai, sunkieji metalai, nitratai ir kt.). Keletą pavyzdžių ant maisto produktų įrodo apie jų saugų vartojimą.
Profilaktika: terminis mėsos apdorojimas, mėsos veterinarijos kontrolė, higienos kontrolė.
Profilaktikai galime: Perkant maisto produktus derėtų visada atkreipti dėmesį į galiojimo laiką, pakuotės sandarumą, tinkamumą. Mėsą, žuvį, vištieną patartina dėti į šaldiklį, jei nesiruošiate vartoti, o nusipirktus įtartinus produktus iš karto išmesti. Ruošiant maistą reikia laikytis švaros, bei visų higienos normų. Laikyti žalią mėsą, žuvį atskirai nuo kitų maisto produktų, marinuoti mėsą uždarame inde šaldytuve. Atsakingai rūpintis savo, bei kitų sveikata. Pajutus intoksikacijos simptomus nedelsiant kreiptis į gydytoją.