Pasiruošimas biologijos VBE



Pasiruošimas biologijos egzaminui. Gyvųjų organizmų cheminė sudėtis. Cheminiai elementai. Organinius junginius sudaro C,H,N,O,P,S atomai. Sąvokos. Cheminiai elementai ir funkcijos. Angliavandeniai (sacharidaiAngliavandenių biologinė reikšmė. Lipidai. Lipidų grupių sudėtys. Lipidų struktūra. Lipidų biologinė reikšmė. Fosfolipidai plazminėje membranoje. Baltymai. Baltymų struktūriniai lygmenys. Baltymų struktūros. Baltymų denatūracija. Baltymų funkcijos organizmuose. Fermentai. Nukleorūgštys ir ATP. DNR sandara. Dnr ir rnr sandara. RNR sandara. DNR ir RNR biologinė reikšmė. Adenozintrifosfatas (ATPATP biologinė reikšmė. Ląstelės sandara ir funkcijos. Sąvokos. Prokariotinės ląstelės sandara. Prokariotinių ląstelių sandara. Prokariotinių ir eukariotinių ląstelių sandara. Eukariotinės ląstelės sandara. Plazminės membranos sandara. Branduolio sandara. Augalų, gyvūnų ir grybų ląstelių skirtumai. Medžiagų pernaša. Sąvokos.
Angliavandeniai (C, H ir O) Lipidai (C, H, O ir kai kurie P, N) Baltymai (C, H, O, N ir S) Nukleorūgštys ir ATP ( C, H, O, N ir P) (C- anglis, H-vandenilis, O- deguonis, P- fosforas, N- azotas, S- Siera).
Monosacharidai (iš 1 monom.) disacharidai polisacharidai (iš 2 monom.) (iš daugelio monom.).
Monosacharidai ir disacharidai- saldūs ir tirpūs Polisacharidai- nesaldūs ir netirpūs.
Polimerinės medžiagos, sudarytos iš monomerų- aminorūgščių, susijungusių į ilgas grandines.
COOH- karboksigrupė NH2- aminogrupė R- radikalas (visų aminorūgščių skirtingas).
Peptidinis ryšys- baltymo molekulėje aminorūgštys jungiasi kovalentiniu ryšiu, kuris vadinamas peptidiniu.
Ją gali sukelti: temperatūros pokyčiai pH pokyčiai sunkiųjų metalų jonai organiniai tirpikliai.
Pakitus aplinkos veiksniams, dalis cheminių ryšių baltymo molekulėje nutrūksta ir baltymo struktūra ima irti Pakitus baltymo struktūrai, keičiasi ir jo savybės.
Fermentinių reakcijų greitis priklauso nuo aplinkos sąlygų: 1) Temperatūros 2) pH 3) Substrato kiekio Temperatūrai kylant fermento aktyvumas didėja, nes jo ir substrato molekulės greičiau juda Pasiekus optimalią temperatūrą, reakcijos laikas būna didžiausias Peržengus šią ribą, fermento aktyvumas pradeda mažėti, nes jis denatūruojamas Kadangi pakinta fermento erdvinė struktūra ir aktyviojo centro konfigūracija, jis negali prisijungti substrato molekulių.
DNR nukleotidą sudaro: fosfatas (fosforo rūgšties) angliavandenis deoksiribozė azotinė bazė, kurių yra 4 rūšys: adeninas (A) guaninas (G) citozinas (C) timinas (T).
- MS PowerPoint 2652 KB
- 2021 m.
- Lietuvių
- 51 puslapis (2365 žodžiai)
- Gimnazija
- Agneta
-