Sveika mityba ir pagrindiniai jos principai



Sveikos mitybos pagrindai id. Piramide. Sveika mityba geriau už bet kokią dietą! ! ! Neatsisakykite visų savo. Mitybos įpročius keiskite. Kaip pereiti prie sveikos mitybos , svarbu palaipsniui. Gyvasis maistas – pagrindinis energijos šaltinis. Mokytis sveikai maitintis niekada nebūna per vėlu. Duona , grūdai , bulvės rekomenduojama 11 porcijų per dieną. Daržovės rekomenduojama 5 porcijos per dieną ir vaisiai rekomenduojama 4 porcijos per dieną. Pienas , sūris , jogurtas rekomenduojama 3 porcijos. Mėsa , paukštiena , žuvis , ankštiniai , kiaušiniai , riešutai. Kad mityba būtų sveika , rekomenduojama.
Pirmasis principas - saikingumas. Tai pagrindinis sveikos mitybos principas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Antrasis principas – įvairumas. Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Vartojant ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus bus patenkinami organizmo poreikiai šioms medžiagoms.
Trečiasis principas - subalansavimas. Mitybos subalansavimas - tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo.
Pirma taisyklė - valgyti kiek galima įvairesnį maistą . Valgant kuo įvairesnį maistą bus mažesnė tikimybė, kad kai kurių medžiagų truks organizmui ir dėl to atsiras sveikatos sutrikimų.
Antra taisyklė - būtina išlaikyti normalų kūno svorį. Kai kūno svoris viršija normalų, iškyla aterosklerozės, priešlaikinio infarkto ar insulto pavojus. Padidėja rizika susirgti cukriniu diabetu, osteoartritu, tulžies pūslės akmenlige; moterims - dažnesnė nėštumo patologija ir dažnesnės komplikacijos gimdymo metu.
Mitybos režimas – tai valgymų skaičius per parą ir maisto kiekybinis paskirstymas atskirais valgymais. Mitybos režimą reguliuoja alkis. Alkio jausmas išnyksta po 10-15 minučių nuo valgymo pradžios, kai pirmoji maisto porcija suvirškinama ir įsisavinama. Apetitą slopina dažnas valgymas nedidelėmis porcijomis.