Virtuvės kambario baldai



Įvadas. Virtuvė kambario baldai. Medžiagos virtuvės baldams. Virtuves stiliai. Kada laikas atnaujinti savo virtuvę? Ergonomika. Virtuvės ergonomika. Virtuvės išdėstymo tipai. Darbinis virtuvės trikampis. Išvados. Literatūra. Nuotraukos.
Virtuvė – galima sakyti svarbiausia vieta namuose. Čia praleidžiama nemažai laiko gaminant maistą, paskui jį valgant. Virtuvė turi būti jauki ir visi įrengimai turi būti išdėstyti taip, kad jais būtų patogu naudotis be jokio diskomforto. Virtuvės ergonomikai užtikrinti atkreiptinas dėmesys į du pagrindinius dydžius, t.y. į bendrą virtuvės aukštį ir darbo vietos aukštį.
Paveiksle matome, kad iš viso virtuvėje yra trys zonos, t.y. dažnai naudojama, vidutiniškai naudojama ir retai naudojama zonos. Dažnai naudojama zona turi būti žmogaus klubų aukštyje, kad rankos būtų lenvai nuleistos dirbant ant stalo. Vidutiniškai naudojama zona išdėliojama po dažnai naudojama ir virš jos, kad būtų patogu paimti rečiau naudojamus daiktus, indus. Galiausiai, retai naudojama zona yra mažiausiai pasiekiama, išdėstoma virš vidutiniškai naudojamosios. Čia dedami tokie įrankiai ir daiktai, kurie yra beveik nenaudojami, tačiau kartais jų gali prireikti. Antroje paveikslo pusėje matome reikalaujamą darbo vietos aukščio vaizdą. Stalo paviršius turi būti tokiame aukštyje, kad per alkūnę sulenktos rankos būtų apie 10 – 15 cm virš jo.
•Norint išvengti nereikalingo lankstymosi, visus dažnai naudojamus daiktus reikėtų laikyti vidurinėje virtuvės zonoje, arba aukštyje tarp pečių ir klubų. Aukštesnėse zonose reikėtų laikyti mažiau naudojamus daiktus.
•Reikėtų vengti įpakavimų - stengtis juos visada išpakuoti arba išskirstyti į mažesnius, kad nebūtų nemalonumo juos kilnoti.
•Visą sunkią įrangą (t.y. kombainus, mikserius, sulčiaspaudes ir kt.) laikyti dažnai naudojamoje zonoje, kad tų nereikėtų kilnoti.
•Keliant sunkius daiktus stengtis nukreipti visą svorį kojoms išlaikant nugarą tiesią.
•Darbastalio aukštis turėtų būti nuo 10 cm iki 15 cm iki vartotojo sulenktos alkūnės, o visa įmontuota virtuvinė įranga šiek tiek aukščiau.
Kaip ir gyvenamieji kambariai, taip ir virtuvė ir jos įranga gali būti įvairiai išdėstyti. Pagal tai, kokiu būdu įrengta virtuvė, yra išskriami šeši virtuvės išdėstymo tipai: vienos linijos, dviejų linijų, L formos (kampinė), U formos (su dviem kampais), „Sala“ viduryje, pusiasalis.
Vienos linijos dažniausiai patariamas toks išdėstymas: šaldytuvas, plautuvė, darbastalis, kaitlentė. Taip pat, jei virtuvės patalpos dydis leidžia, patartina, kad tarp šaldytuvo ir po kaitlentės būtų darbastalio plotai. Įdomu, kodėl yra siūlomas toks išdėstymas? Atsakymas paprastas, tai susiję su gaminimo eiga. Pavyzdžiui, salotų gaminimas: produktai paimami iš šaldytuvo, nuplaunami (plautuvė) ir pjaustomi (darbastalis), o jei reikia ką nors pakepti tai šalia ir kaitlentė.
- Microsoft Word 956 KB
- 2021 m.
- Lietuvių
- 16 puslapių (1997 žodžiai)
- Kolegija
- Povilas
-