Ūmis gastriras



Į pirminės priežiūros centrą kreipėsi mama su 6 metų berniuku. Vakar dieną kavinėje visa šeima šventė gimtadienį. Berniukas suvalgė keptas bulves ir kepsnį, o grįždamas namo - keletą šokoladinių saldainių. Grįžus iš kavinės namo, berniukas jautėsi pavargęs, sutrinko jo dėmesys, gulinėjo. Naktį mama išgirdo, kad berniukas pradėjo gausiai vemti nesuvirškinto maisto likučiais. Berniukas buvo labai išsigandęs, neramus, skundėsi, kad jam skauda pilvą ir jis jaučiasi blogai. Temperatūra subfebrili. Rytą berniukas pradėjo viduriuoti vandeningomis ir nemalonų kvapą turinčiomis išmatomis, nenoriai valgė.
Gydytoja apžiūrėjusi berniuką nustatė, kad tai ūmus gastritas, kurį sukėlė riebus maistas ir saldumynai. Liepė berniukui išplauti skrandį duodant gerti 0,5 stiklinės hipertoninio tirpalo. Paskyrė 1 – 5dienų lovos režimą, patarė berniukai šiltai apklostyti ir duoti šiltos arbatos. Taip pat paskyrė dietinį gydymą – po 3 valandų po vėmimo pradėti matinti (arbata – nuo kelių gurkšnių iki 100 – 200 ml.)