Angliavandeniai augaluose



Angliavandeniai. Angliavandeniai augaluose. Kur randami angliavandeniai? Angliavandenių funkcijos. Angliavandenių klasifikacija ir nomenklatūra. Angliavandenių virškinimas burnos ertmėje. Angliavandenių virškinimas skrandyje. Angliavandenių virškinimas plonajame žarnyne. Membraninis angliavandenių virškinimas. Angliavandenių įsisąvinimas. Skaidulinės maisto medžiagos. Skaidulinių maisto medžiagų fiziologinė reikšmė. Skaidulinės maisto medžiagos. Ląsteliena! Rekomenduojama suvartoti ląstelienos. Gliukozė ir glikogenas. Gliukozės oksidacijos tipai. Aeorobinė gliukozės oksidacija. Angliavandenių apykaitos sutrikimai. Angliavandenių apytakos sutrikimai. Cukrinis diabetas. Galaktozemijos. Netolerancija laktozei.
Angliavandeniai - tai organiniai junginiai, turintys aldehido arba ketono grupę ir hidroksilo grupes. Angliavandeniai yra, visų ląstelių sudėtinė dalis, plačiai paplitę gamtoje (augaluose).
Augaliniuose produktuose (beveik visi) gyvuliniuose produktuose (laktozė, glikogenas).
Energetinė (oksidacijos metu išsiskiria energija); plastinė (įeina į audinių sudėtį); rezervinių maisto medžiagų (kaupiasi organizme, pvz. įvairių liaukų išskiriamuose sekretuose); apsauginė (suteikia sekretams klampumo, glitumo); reguliavimo (maiste esanti celiuliozė skatina žarnyno motoriką); specifines (dalyvauja perduodant nervinius impulsus ir t.t.).
Pagal struktūrą skirstomi į: Monosacharidai (mažiausias vienetas); Oligosacharidai (2-20 monosacharidų molekulių, organizme didžiausią reikšmę turi disacharidai); Polisacharidai (sudaryti iš daugelio monosacharidų likučių). Šie dar skiriami į homopolisacharidus ir heterosacharidus. Pagal karbonato grupę skirstomi į: Aldozes; Ketozes.
Monosacharidai – kristalinės, vandenyje tirpstančios medžiagos. Oligosacharidai – sacharozė, maltozė, laktozė turi didžiausią reikšmę žmogaus organizmui. Sacharozė svarbi mūsų maisto dalis, laktozė – randama piene, maltozė – krakmolo hidrolizės tarpinis produktas. Homopolisacharidai – pagrindinė mūsų maisto angliavandenių dalis. Tai krakmolas, glikogenas, celiuliozė. Krakmolas organizme skyla iki gliukozės.
Angliavandenių virškinimas prasideda burnoje ertmėje veikiant seilių fermentams ά amilazei ir maltazei. Jis trunka gana trumpai. Čia skaidomi krakmolas, glikogenas. Ilgi polisacharidai skaidomi iki trumpesnių polisacharidų, t.y. dekstrinų ir disacharido maltozės.
Skrandyje angliavandenių virškinimas nutrūksta, nes nėra fermentų skaidančių angliavandenius. Rūgščios skrandžio sultys denatūruoja seilių amilazę.